Du er her

– Stor etterspørsel etter fagarbeidere

Hver fjerde bedrift i byggenæringen sliter med å få tak i fagarbeidere. Det viser en fersk undersøkelse fra BNL.
Av Redaksjonen
Publisert 25.02.2019 11:05

Byggenæringens Landsforening (BNL) gjennomfører årlig en spørreundersøkelse "Byggenæringens fremtidsbarometer" blant bransjeforeningenes medlemsbedrifter. Spørsmål stilles om ulike forhold ved bedriftene - som blant annet kompetansebehov.  I år svarer hele 42 prosent av bedriftene at de sliter med å få tak i fagarbeidere, skriver BNL i en pressemelding.


Administrerende direktør Jon Sandnes i BNL. (Foto: BNL)

– 1. mars går fristen ut for landets 16-åringer for å velge studieretning. Byggenæringen er en bransje i spennende teknologisk utvikling som også skal bidra til å løse noen av fremtidens største globale utfordringer. Vi klarer ikke dette uten at flere ungdommer velger vår næring, sier administrerende direktør Jon Sandnes i BNL.

Mange muligheter med fag- eller svennebrev

Han understreker at bransjen spesielt trenger fagarbeidere, men at dersom man utdanner seg til et fag- eller svennebrev, finnes det også mange utviklingsmuligheter, om man ønsker å gå videre.

– Etter fullført fag- eller svennebrev kan man jobbe som utøvende fagarbeider/ håndverker eller videreutdanne seg til blant annet ingeniør, fagskoleingeniør eller starte sin egen bedrift som mester, sier Sandnes videre.

Vil ha flere kvinner

Han framhever også at det er for få kvinner i byggenæringen.

– Denne trenden ønsker vi å snu fordi vi vet at det finnes mange muligheter for alle i vår næring, og vi har ikke råd til bare å rekruttere halvparten av talentene, sier Sandnes.

Sandnes påpeker at en stor fordel ved å velge byggfag, er at man får man arbeidserfaring underveis i utdanningen, og man kvalifiserer seg for et yrke med stor etterspørsel. I tillegg er næringen i en spennende utvikling på grunn store trender som digitalisering og etterspørsel etter grønne løsninger.

(Pressemelding)


Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

Vil du bli bedre kjent med bladet?
- Last ned bladet elektronisk
- Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Du kan abonnere på trenytt.no sitt ukentlige nyhetsbrev gratis her

Faktaboks

Byggenæringens fremtidsbarometer

  • 42 prosent av bedriftene i undersøkelsen svarer at de sliter med å få tak i fagarbeidere
  • 16 prosent sliter med å finne lærlinger

Om undersøkelsen
Byggenæringens Landsforening (BNL) gjennomfører årlig en spørreundersøkelse blant bransjeforeningenes medlemsbedrifter. Spørsmål stilles om ulike forhold ved bedriftene og hvordan de ser på den økonomiske fremtiden.

  • Undersøkelsen er sendt ut på e-post til over 3500 bedriftsledere.
  • Over 650 bedrifter har svart. Svarprosent 20 prosent
  • Undersøkelsen ble gjennomført i tidsrommet 4. januar til 19. januar 2019
  • Svarene i undersøkelsen er ikke veid. Det innebærer at hver bedrift teller like mye selv om det er store forskjeller i størrelsen på bedriftene. Det er en overvekt av større bedrifter i undersøkelsen sammenlignet med byggenæringen for øvrig.
  • Hele undersøkelsen med tall både på bransjer og fylker blir lansert i mars