Her er plattingen med de ulike terrassebordene montert i Oslo. Foto: Treteknisk

Accoya kommer godt ut i forskningsstudie

Norsk Treteknisk Institutt har testet Accoya-trevirket utendørs i to år.

Publisert

(Pressemelding): Ulrich Hundhausen har doktorgrad innen kjemisk tremodifisering og kjenner godt til modifiseringsteknikken som brukes for å fremstille Accoya.

Seniorforsker Ulrich Hundhausen i Norsk Treteknisk Institutt ledet studien i Norge. (Foto: Treteknisk)

– Acetylering av tre var noe man begynte å eksperimentere med allerede på 1920-tallet. Høy produksjonskostnad, alternativer impregneringer som i dag har blitt forbudt og flere andre faktorer gjorde at acetylbehandling først har fått en fortjent renessanse de senere årene. Jeg kjenner godt til modifiseringsteknologien bak Accoya fra tidligere forskning, og jeg var spent på hvordan Accoya vil oppføre seg i forhold til 16 andre terrassematerialer i en utendørstest som Treteknisk startet i 2014, forklarer Hundhausen.

En oversikt over materialene som var med i testen ved Norsk Treteknisk Institutt. Accoya er nummer 16.

– Flest foretrekker Accoya

Vel to år etter at terrassebordene ble montert granskes de nøye ut ifra en rekke kriterier, deriblant råte. Ingen av terrassebordene viste tegn til råteangrep høsten 2016. (Foto: Treteknisk)

I en preferansestudie om hvordan kunder oppfatter terrassebordenes utseende mht. sprekkbilde, som nylig ble offentliggjort av Treteknisk, oppga 94% av respondentene at Accoya var materialet som de foretrakk når det gjelder sprekkbilde. Til sammenligning oppnår hviteik 2%, sibirsk lerk 14% og royal furu 69% etter to års eksponering utenfor Treteknisks lokaler i Oslo.

Accoya heter her «eddiksyreanhydrid modifisert radiata» og står lengst til venstre i figuren, som viser hvilke terrassebord deltakerne foretrakk mht. sprekkdannelse. (Illustrasjon: Treteknisk)

– Det fins ulike såkalte tremodifiseringsmetoder, felles for disse er at de forbedrer én eller et fåtall av treets egenskaper uten biocider. De fleste tremodifiseringsmetodene, som f.eks. varmebehandling av trevirke, forbedrer holdbarhet mot råte og reduserer svelling og krymping, men det er en misoppfatning blant folk at en reduksjon i svelling og krymping nødvendigvis forhindrer sprekkdannelse i treet. I noen typer varmebehandlet trevirke oppstår ofte store sprekker selv om treet ellers beveger seg lite. I Accoya ser man derimot at modifiseringsteknikken har endret begge deler; man får svært lite sprekkdannelse, vridning og bevegelse i treet samtidig som trevirket blir råtebestandig, forklarer forskeren.

Kan overmales

Selv om Accoya ikke tar skade av å stå ubehandlet og viser en grå overflate etter noen måneders eksponering, mener forskeren at trevirket med fordel kan overmales eller beises fordi det gir et veldig bra underlag for mange malingstyper.

– Accoyas dimensjonsstabilitet stresser malingsfilmen svært lite, noe som resulterer i lange vedlikeholdsintervaller for overmaling, forklarer Hundhausen

– Markedet er overmodent for Accoya

Salgsdirektør Tom Skaara viser frem tre av årets Accoya Terrasse-modeller, omgitt av godt Accoya-råstoff på lager i Larvik. (Foto: Fritzøe Engros)

Salgsdirektørene Tom Skaara og Ole Schei Hansen hos byggevareleverandøren Fritzøe Engros AS gleder seg over forskerteamets foreløpige funn.

Som en landsdekkende byggevareleverandør har Fritzøe Engros et godt overblikk over hva som rører seg i trebransjen.

– Et godt alternativ

Salgsdirektør for Fritzøe Engros’ forhandleravdeling, Tom Skaara, er glad for at Accoya får større oppmerksomhet også i Norge:

– Vi har over tid bygget opp kompetanse og erfaring med Accoya, og det er gledelig at vi nå ser resultater av norsk forskning på området. Treteknisks foreløpige resultater underbygger en rekke utenlandske studier på acetylbehandling av trevirke. Dette gjør Accoya terrasse til et godt alternativ, som samtidig tåler det norske klimaet, sier Skaara.

– Etterspør miljøvennlige alternativer

Salgsdirektør i Fritzøe Engros’ industriavdeling, Ole Schei Hansen, har måttet doble importen av Accoya for å demme opp for økt etterspørsel i Norge. (Foto: Fritzøe Engros)

Salgsdirektøren sier videre at bransjen for alvor har begynt å etterspørre miljøvennlige alternativer.

– Myndighetenes krav skjerpes. Kundene vil ha noe som både ser bra ut, er miljøvennlig og som varer. Med 50 års råtegaranti og betydelig formstabilitet innfrir Accoya til det fulle, sier Skaara.

Det siste året har byggevareleverandøren sett en betydelig økning i Accoya-etterspørselen.

– Accoya har vært med i flere oppussingsprogrammer på TV, og fremtidsrettede arkitekter og byggmestre har sett at Accoya er som skapt etter BREEAM-standarden. Accoya passer dermed godt inn i fremtidens miljøbygg, og jeg tror bare vi har sett begynnelsen, oppsummerer Skaara.

Tror på fortsatt vekst

Ole Schei Hansen, salgsdirektør hos Fritzøe Engros’ industriavdeling, har sett seg nødt til å ta inn betydelig mer Accoya enn tidligere planlagt som følge av økt etterspørsel.

– Det norske markedet er spesielt opptatt av sporbar og miljøvennlig produksjon, miljøklassifisering av bygg og estetikk, så jeg er ikke overrasket over at Accoya har blitt tatt godt i mot. Jeg er derimot overrasket over hvor raskt det har gått. Mange av kundene våre blant dør- og vindusprodusenter har allerede begynt med eller vist interesse for Accoya, og med det norske klimaet tatt i betraktning tror jeg alt ligger tilrette for fortsatt vekst, sier Schei Hansen.

(Pressemeldning)

    Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

    Vil du bli bedre kjent med bladet?
    - Last ned bladet elektronisk
    - Eller bestill abonnement

    Her får du et innblikk i hva vi skriver om

    Powered by Labrador CMS