Du er her

Banbrytende høyhusarkitekt til Trä & Teknik

London-baserte Kevin Flanagan har laget noen av de siste års mest omtalte kontor og boligkompleks. Nå ønsker han å bygge i tre.
Av Redaksjonen
Publisert 20.04.2018 10:13

Kevin Flanagan ble født i Montreal, Canada, men dro hjem for å utdanne seg som arkitekt. Arkitektutdanningen tok ham til byer som London, Texas og Roma, men han innså snart at det var de høyeste bygningene som tiltrakk ham og derfor reiste han til New York for å jobbe. En av Flanagans mest særegne evner som arkitekt er at han er ut av stedets urbane kontekst alltid klarer å generere en lesbar idé og klar form, kommuniserbar på flere kilometers avstand.

– Jeg liker høyhus, forklarer Flanagan, som kommer til messen Trä & Teknik i Gøteborg 28. - 31. august.

I dag er Flanagan partner av PLP Architecture i London og i løpet av sine 30 år som arkitekt har han laget flere prisbelønte bygninger i mange av verdens storbyer. Nå vil han imidlertid bruke nye materialer for sine massive kreasjoner og tre er det som tiltrekker mest.

Så langt har Flanagan designet tre skyskrapere i heltre, Oakwood Timber Tower 1, 2 og 3. Det første var ment for en tomt i det sentrale London, rett ved siden av brutalistiske 70-tallskomplekset The Barbican.

– Vi forestilte oss en 300 meter høy skyskraper, den høyeste i London, hovedsakelig bygget i tre. Materialet skulle hentes fra miljøsertifiserte skoger i Europa. På bare to timer hadde skogene kunne produsere alt det trevirket vi behøvde.

I tillegg til den frittstående skyskraperen ble det også planlagt utvidelser på de omkringliggende takene. Den løsningen ble mulig på grunn av treets vekt.

– Krysslaminert tre er et lett materiale. Det kan legges til eksisterende strukturer, fortette og skape byliv, uten å forårsake skade på den opprinnelige bygningen. Dette skjer nå i stadig økende grad i Europas tettest befolkede byer, sier Flanagan.

Les mer hos Svenske Mässan.

(Pressemelding)