Du er her

Besøkssenteret Pro Nemus er et utstillingsvindu for konstruksjonsprodukter i tre

Metsä-gruppens nye besøkssenter i Äänekoski i sentrale Finland, er et godt eksempel på rask konstruksjon ved bruk av tre.
Av Redaksjonen
Publisert 07.08.2018 10:18

Bygningen på 1000 m2 viser hvordan Metsä Woods Kerto LVL-produkter muliggjør rask, lett og grønn konstruksjon. Bygningen kombinerer industrielt produserte treelementer og unike arkitektoniske løsninger med detaljert tømrerarbeid.

Bygningens tresøyle og bjelkeramme og de prefabrikerte vegg-, gulv- og takelementene er laget av Kerto® LVL-produkter (laminerte finerbjelker). I bygningen er trematerialene og mange konstruksjonstekniske detaljer synlige som en del av utstillingen. Metsä Woods treprodukter har også blitt brukt på ulike måter i besøkssenterets interiørdesign og visuelle løsninger.

Prefabrikerte treelementer øker hastigheten på konstruksjon

Trerammen og elementene til besøkssenteret Pro Nemus ble levert av det finske selskapet VVR Wood. Metsä Woods Kerto LVL-produkter ble brukt til rammesystemet og også til å produsere flere limte søyler og bjelker. Sweco Finland Oy var ansvarlig for besøksenterets konstruksjonsteknikk. Alle treelementmodellene som ble brukt i utformingen av senteret, har tidligere blitt brukt i leilighets- og hallbyggeprosjekter.

Pro Nemus ble bygget i Äänekoski på bare syv måneder. Den stramme tidsplanen var den største utfordringen under prosjektet, der arkitektoniske detaljer måtte implementeres med eksepsjonell presisjon. God planlegging og samarbeid mellom de ulike partene spilte en viktig rolle i gjennomføringen av prosjektet.

– Bygging ved hjelp av treelementer er raskt og effektivt, og prosjektstyring er lettere når konstruksjoner som består av elementer, i stadig større grad blir fullført på fabrikker, sier Tero Vesanen, administrerende direktør i VVR.

– Metsä Woods Kerto LVL-produkter ble levert til elementfabrikken kappet i henhold til vår spesifikasjon, noe som gjorde monteringen svært effektiv hos oss.

Veggelementene og den spesielle CNC-bearbeidingen av treproduktene til bygningen ble fullført av Punkaharjun Puutaito, en underleverandør for VVR. Samarbeidspartnere spiller en nøkkelrolle i industriell trekonstruksjon. I et nettverk av spesialiserte ekspertselskaper fokuserer hvert selskap på kjernevirksomheten, noe som resulterer i nye, konkurransedyktige byggeløsninger.

En bygning lik skogen selv

– Denne bygningen kombinerer industriell trekonstruksjon med svært detaljert tømrerarbeid. Dette er det beste ved å bygge med tre: selve materialet skaper muligheter for mange typer behandlinger, og det er enkelt å implementere, sier Ulla Passoja fra UKI Architects, prosjektarkitekten.

De nedre områdene i første etasje har en imponerende takhøyde med Kerto LVL S-beam-bjelker, og inngangslobbyen har klesstativer laget av kryssfiner av bjørk og gran. Veggoverflatene med gjennomsiktig svart overflatebehandling er laget av kryssfiner av gran. Veggene i båsene og servantmøblene på toalettet er laget av Kerto LVL. Trappveggene er i kryssfiner av bjørk med CNC-freste mønstre som forbedrer akustikken.

Besøkssenteret Pro Nemus er en helt ny opplevelse av skog. Ved å bygge et utstillingsområde som kombinerer ren natur med virtuell virkelighet og erfaringer i forbindelse med den nye bioproduktfabrikken, ønsker Metsä-gruppen å vise vei og etablere seg som en sterk forløper for bioøkonomien.

(Pressemelding)

Nøkkelord