Du er her

Det meste dreier seg om tre

20. august legger skoleskipet MS Gann fra kai i Stavanger. I 11 dager skal det tidligere hurtigruteskipet besøke havner fra Stavanger til Nordkapp. Det meste skal dreie eg om tre på turen.
Av Redaksjonen
Publisert 27.07.2018 00:39

Kjærligheten til håndverket, ønsket om å gjøre sitt for å ta vare på tre-tradisjoner og gleden over andre menneskers glede, er drivkrefter for Odd-Erik Thjømøe. Stavanger-mannen laster en båt full av mennesker, kursholdere og verktøy, og 20. august kaster han loss for en unik reise langs hele norskekysten.

Med ombord i MS Gann er noen av de ypperste tredreiere i verden, samt en rekke andre håndverkere (se egen faktaboks). Underveis skal de demonstrere håndverkskunster, dele erfaring og skape produkter. Passasjerene, som kommer så å si fra hele verden, får oppleve kystkultur og historie, håndverk, landskap og landet på sitt beste.

Livet på kaien

I elleve anløpshavner organiseres aktiviteter og turer for passasjerene. Samtidig sørger båtanløpene for liv på land, som det gjorde når handelsreisende kom sjøveien i gamle dager. På kaiene blir det verktøydemonstrasjoner og andre aktiviteter, men aller viktigst er at båten åpnes for besøkende. Om bord får de oppleve den flytende utstillingen og verktøybutikken, samt enda mer innen tredreiing, fresing, treskjæring og annet håndverk.

Tredreiebåten, eller WoodTurning Cruise som er det internasjonale navnet, arrangeres for syvende gang i år. Det er tjue år siden en båt første gang la fra kai i Stavanger lastet med forventningsfulle passasjerer, tredreiere og verktøy, kanskje også håp og drømmer.

Den gangen ante arrangøren, Odd-Erik Thjømøe, ingenting om hvordan dette ville gå, overhode ingen ting, men han var villig til å ta sjansen. Nå er han spent, men på en mer avslappet måte.

Et populært innslag

– Nå er vi ventet oppover langs kysten. Folk har store forventninger til det som skal skje om bord og på land. Allerede i vår fikk vi de første telefonene fra folk som lurer på når vi kommer, mens andre følger oss via sosiale media. De siste årene har over halvparten av gjestene vært mennesker som kjenner oss fra før, forteller han.

Med seg ombord har de besøkende ofte produkter de har gledet seg til å vise frem, ting de har laget siden sist, etter inspirasjon og opplæring på Tredreiebåten. Ofte tar gjestene også med seg verktøy, som de ikke er trygge på bruken av. De vet at når de kommer om bord får de kyndig veiledning i hvordan det skal brukes. Gjestene setter gjerne av en hel dag til å se på demonstrasjoner, delta på kurs – for eksempel i bruk av båndsag, snakke med arrangøren og hans medhjelpere og gjøre en god handel enten de er på utkikk etter verktøy eller maskiner.

Håndverk i generasjoner

Selv ble Odd-Erik Thjømøe introdusert til trearbeider i tenårene. Hans far hadde et lite verksted, hvor sønnen fikk delta. Senere begynte Odd-Erik å selge verktøy hos det tradisjonsrike Stavanger-selskapet Øgreid. Han ble fascinert av håndverket og responsen hos både gamle og nye tredreiere. Derfor begynte han å arrangere kurs og delta på messer landet over. Hvor enn de kom fikk de fin respons, men det er umulig å pakke en hel verktøybutikk inn i en bil, derfor fikk Odd-Erik ikke vist frem hele sortimentet. I tillegg er det krevende å reise landeveis, og å rigge opp og ned på hvert nytt sted. Derfor lette han etter nye måter å møte mennesker på.

– Vi var innom tanken på å fylle en togvogn med verktøy, men da ville vi jo vært langt fra kysten. Så slo det meg at vi kunne bruke båt! Det er jo slik nordmenn har reist i alle år. Dessuten er det sterke forbindelser mellom trearbeid, kystkultur og kysten, beskriver entusiasten.

Opplevelser for livet

– Hva er det som driver deg?

– Det er selvfølgelig viktig å selge varer, det er det vi lever av. Men drivkraften er først og fremst gleden ved å få ivareta og dele de gamle teknikkene før det er for sent. Vi er også opptatt av å gjøre vårt for å videreutvikle kunsten. Derfor leter vi etter de som har skapt nye måter å bruke maskinene og verktøyet på, slik at dreiere kan lære å lage mer enn ordinære boller. Tradisjonelt var dreiing forbundet med produksjon av bruksting. I nyere tid er det også dekorasjoner og kunst. Det er fantastisk å få vist dette til passasjerer og besøkende, forteller Thjømøe.  

Mens mennesker langs kysten ser frem til å besøke båten, gleder han seg mest til å få vise passasjerene landet vårt, til å møte mennesker fra hele verden og til å ta del i deres glede. Han ser mennesker møtes, deler opplevelser og blir venner for livet. Noen får opplevelser underveis som gjør at livene deres utvikler seg i en helt annen, overraskende og givende retning. For noen er reisen en engangsopplevelse, mens andre deltar gang etter gang. De fleste får minner for livet.

(Pressemelding)

 

FULLSPEKKET: I anløpshavnene får passasjerene oppleve lokale severdigheter. Da prioriteres plassen om bord til de fastboende, som får rikelig anledning til å oppleve det fascinerende håndverket gjennom verdenskjente tredreierne, samt god anledning til å besøke verktøybutikken, som er fullspekket med maskiner, dreiejern, treskjærejern og mye mer.

Nøkkelord
Faktaboks

Tredreiebåten

  • Tredreiebåten, WoodTurning Cruise, er et cruise som ikke bare byr på kursing og opplevelser for passasjerene, men også for mennesker som inviteres om bord i anløpshavnene.
  • Båten, MS Gann, er et flytende kurslokale, samt salgs- og utstillingsmesse for verktøy, utstyr og maskiner knyttet til tredreiing. I vinterhalvåret drives det videregående skole innen maritime fag om bord.
  • Reisen går tur – retur Stavanger - Nordkapp, i dagene 20. til 31. august. Om bord er 188 passasjerer, fra om lag 15 nasjoner. I tillegg deltar over 50 personer fra arrangørsiden, for å sørge for et optimalt innhold.
  • Anløpshavner er Stavanger, Sandane, Molde, Namsos, Bodø, Tromsø, Honningsvåg, Sortland, Mosjøen, Trondheim, Ålesund og Bergen.
  • Når Tredreiebåten legger til land, åpnes den for besøkende som både får lære, se verktøyutstillingen og anledning til å handle om bord. Da arrangeres demonstrasjoner og andre aktiviteter om bord og på land, mens passasjerene får anledning til å oppleve lokale severdigheter.
  • Underveis arrangeres en rekke kurs for passasjerene. Kursholderne er blant de beste tredreierne i verden, mange av dem har deltatt en rekke ganger. I år er også kunsthåndverkere innen lappeteknikk og quilting, samt toving, med på reisen. Disse har i tillegg utsalg om bord av ull, garn og ferdig produkter.
  • Cruiset arrangeres i år for syvende gang. Det er 20 år siden første gang Tredreiebåten la fra land i Stavanger med verktøy, forventningsfulle passasjerer og erfarne kursholdere.