Du er her

Fordeler og utfordringer med høyhus av tre

Hva mener byggebransjen er fordeler og utfordringer ved å bruke tre som konstruksjonsmateriale i fleretasjes bygg? Treteknisk har undersøkt.
Av Redaksjonen
Publisert 22.01.2019 07:44

Treteknisk Institutt har sammen med Nordic Network for Tall Wood Buildings spurt 160 personer i byggebransjen hva de mener er fordeler og utfordringer ved å bruke tre som konstruksjonsmateriale i fleretasjes bygg. Spørreundersøkelsen ble arrangert på Building Green-konferansen høsten 2018, og blant deltakerne var byggherrer, rådgivere og studenter.

Miljø på topp

Undersøkelsen viser stor enighet om at tre vil spille en økt rolle i fleretasjes bygninger i framtida, men at det krever større kunnskapsdeling, skriver Treteknisk på sine nettsider.

Da deltakerne skulle rangere fordeler ved å bruke tre i fleretasjes bygninger, var det de miljømessige fordelene som havnet på topp. Deltakerne ble også bedt om å oppgi det de mente var den største kostnadsrelaterte utfordringen for høye trebygninger, den største tekniske utfordringen og den mest utfordrende sluttbrukeroppfattelsen.

Nye kurs for å spre kunnskap

Treteknisk skriver at besvarelsene viste generelt stor enighet om at mangel på erfaring er et problem i bransjen, og at det er noen tekniske problemer som man må bli bedre på. Her ble det pekt på problemer knyttet til tilstrekkelig brannsikkerhet, tilstrekkelig lydisolering, samt utfordringer med å unngå problemer med fukt i bygget.

Treteknisk understreker at alle disse utfordringene er blitt løst i eksisterende høyhus i tre, og mener at en større kunnskapsdeling på materialet er nødvendig i bransjen for at tre skal bli et naturlig materialvalg. Derfor har instituttet nå opprettet nye kurs innen trekonstruksjoner for aktørene i bransjen. I kursene vil erfarne aktører innen trebygg medvirke, slik at det skapes et beste mulig grunnlag for god erfarings- og kunnskapsdeling, opplyser Treteknisk.

Kursene vil bli lagt ut på treteknisk.no i løpet av januar.

Les mer på treteknisk.no


  Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

  Vil du bli bedre kjent med bladet?
  - Last ned bladet elektronisk
  - Eller bestill abonnement

  Her får du et innblikk i hva vi skriver om

  Du kan abonnere på trenytt.no sitt ukentlige nyhetsbrev gratis her