Du er her

Frokostmøte: Innovative trebygg i Norge

På Brød & Miljø 7. februar presenteres innovative trebygg i Norge som viser vei for fremtidens trearkitektur.
Av Redaksjonen
Publisert 23.01.2018 06:02

Trerike Norge har overraskende få høyhus i tre sammenlignet med andre land i Europa. Likevel ligger vi langt fremme når det gjelder innovative løsninger i trekonstruksjoner i større bygg. På Brød & Miljø 7. februar, presenteres innovative trebygg i Norge som viser vei for fremtidens trearkitektur.

Hva har Borg Havn i Fredrikstad, Mjøstårnet i Brummundal og Valle Wood i Oslo til felles? Alle tre utfordrer konvensjonelle trekonstruksjoner, både når det kommer til tretekniske løsninger og størrelse.

Borg Havn

Borg Havn er tegnet av BAS arkitekter og har grunnflate på ca. 10 700 kvadratmeter. Bygget består av en omlastingsdel av varer fra båt til bil, et høylager for langtidslagring av varer og en kontordel. I lagerdelen, som utgjør ca 7000 kvadratmeter, er bæresystemet bygget opp med stolper/dragere og sammenbygde takstoler. Dette gjøres for å få ønsket spennvidde og for å imøtekomme brannkrav. I kontordelen er det bærende massivtreelementer i yttervegger og i etasjeskillene.

Mjøstårnet

Mjøstårnet tar over stafettpinnen fra Treet i Bergen med ambisjoner om å bli verdens høyeste trebygg. Med sine 81 meter og 18 etasjer vil det bli vanskelig å overse når man kjører langs E6 gjennom Brumunddal. Bygget er tegnet av Voll Arkitekter, og hovedkonstruksjonen skal utføres i limtre, med trekledning både innvendig og utvendig. Utover kontor og hotell, vil bygget inneholde restaurant, bade- og svømmeanlegg, møterom og konferansesal.

Valle Wood

Valle ligger sentralt på Helsfyr i Oslo og er et nytt kontorområde under utvikling av NCC. Valle Wood er første byggetrinn og blir med sine 6 700 kvadratmeter over sju etasjer Norges største næringsbygg i massivtre. Bygget er tegnet av Lund+Slaatto Arkitekter, Oslotre har hatt ansvar for design og utvikling av bærekonstruksjonen i tre. I prosjektet er det blant annet benyttet en ny type dekke – en blanding av massivtre elementer og armert betong – som har løst en del utfordringer, både med tanke på lange spenn, lyd, brann og etasjeskiller. 

Frokostmøtet finner sted 7. februar fra klokka 08.00 til 10.00 på Litteraturhuset i Oslo, Wergelandsveien 27.

Møtet er gratis og åpent for alle interesserte, men påmelding er nødvendig.
Les mer og meld deg på her.

(Kilde: FutureBuilt)


Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

Vil du bli bedre kjent med bladet?
- Last ned bladet elektronisk
- Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Du kan abonnere på trenytt.no sitt ukentlige nyhetsbrev gratis her

 

Faktaboks

Brød & Miljø er månedlige frokostmøter som arrangeres av NAL i samarbeid med Statsbygg, Innovasjon Norge, Faggruppen for bygg og anlegg (Tekna/NITO), Direktoratet for byggkvalitet (DIBK), Bygg21, Husbanken og FutureBuilt.