Kong Carl Gustaf er kjent for å være opptatt av skogen, men treindustriens store messe hadde han ikke besøkt før.

Kongen ba om å få komme på Trä & Teknik

Kong Carl Gustaf ba selv om å få lov til å komme for å åpne Trä & Teknik. Han hadde med seg historien om eikene som ble plantet for å bli råvarer til krigsskip.

Publisert

– Det er dette som er spennende med bransjen deres: Råvaren vokser langsomt, men utviklingen går veldig raskt, sa svenskekongen da han åpnet Nordens største messe for bransjen i Göteborg tirsdag.

Han illustrerte med historien om eikeskogen på Visingsö, en øy i innsjøen Vättern.

Utdaterte eiker

– Eikene ble plantet på 1800-tallet for å dekke marinens behov for trevirke. Da de var klare for å hugges på 1970-tallet, hadde vi sluttet å bygge orlogsfartøyer i tre. I stedet ble de brukt til vakre tregulv. Det gjelder å tilpasse seg, se på nye muligheter og tenke fremover, oppsummerer kong Carl Gustaf.

Den svenske kongefamilien har tradisjoner for å tenke nytt på treindustri, forteller Mikael Eliasson i bransjeorganisasjonen Svenskt Trä. Kong Karl Johan – ja, samme mann som har gitt navn til gaten i Oslo – var nemlig en pioner som kunde på 1820-tallet:

Moderne i den svenske kongefamilien for snart 200 år siden: Rosendals slott ble satt opp av ferdigmonterte tremoduler, før det ble forsterket med pusset tegl. Foto: Arild Vågen

Kongelig elementbygg

– Han brukte forhåndsproduserte seksjoner allerede den gangen, forteller Eliasson.

Da Karl Johan fikk bygd Rosendals slott på Djurgården i Stockholm, sørget nemlig arkitekt Fredrik Blom for å bygge seksjonene ferdig inne i sentrum av Stockholm, for så å frakte dem til Djurgården og sette dem sammen.

Kong Carl Gustaf er for øvrig kjent for å være levende opptatt av skogen, mens dette var første gang han besøkte treindustriens store messe. Kongen ba selv om å få komme for å åpne Trä & Teknik.

• Les mer fra Trä & Teknik i Treindustrien numme 4.

Powered by Labrador CMS