Du er her

Lavere vekst i vente

Trevarebransjen kan vente seg lavere vekst i år og nedgang neste år. I år er det kjøkkenskapene som får størst vekst.
Av Georg Mathisen
Publisert 31.01.2018 11:38

Det varsler Prognosesenteret. På Trevaredagene på Gardermoen onsdag presenterte makroøkonom Nerja Macic fremtidsutsiktene for trevarebransjen.

Macic dro linjene fra en generell økonomisk utvikling der sysselsettingen står på stedet hvil og arbeidsledigheten faller fordi færre prøver å komme i arbeid. Samtidig har oljeprisen falt og den norske kronen svekket seg med nesten 25 prosent fra 2012. – For industrien er det et håp at kronen skal forbli svekket en god stund fremover, konstaterer hun.

Samtidig med at norsk økonomi har gått dårlig, har byggemarkedet hatt en eventyrlig utvikling. Men i år blir det svakere vekst, og til og med nedgang i byggingen av nye boliger. Neste år kommer markedet for nye boliger til å bli seks til seks og en halv prosent lavere.

– Trevaremarkedet ser veldig flatt ut. I 2017 var det sterkest vekst på kjøkkenskap. Men 2017 ser også ut til å være det året da veksten toppet seg, sier Nerja Macic.

Hun tror på svakere vekst i alle produktgrupper, og nedgang for flere av dem i 2019.

Målt i antall enheter vil markedet for baderomsskap øke med 3,0 prosent i år, mens garderobeskap øker med 3,2 prosent. Begge får en liten nedgang på 0,1 prosent neste år. Kjøkkenskap har bitte litt større svingninger i vente: Opp 3,5 prosent i år, ned 0,4 prosent neste år.

Vinduer får minst vekst i 2018, med 1,4 prosent, men kommer også til å øke med 0,1 prosent i 2019.

Best og dårligst neste år går det for dørene. Markedet for innerdører vil øke med 2,9 prosent i år og 0,4 prosent neste år. Ytterdørene, derimot, er de produktene der utviklingen ser dårligst ut: En økning på 1,6 prosent i år og en nedgang på 0,6 prosent neste år.

Les mer i neste utgave av Treindustrien (nr 2).


Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

Vil du bli bedre kjent med bladet?
- Last ned bladet elektronisk
- Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Du kan abonnere på trenytt.no sitt ukentlige nyhetsbrev gratis her