Du er her

Nanotre kan være fremtiden for isolering

Forskere ved University of Maryland har utviklet et nytt materiale de kaller nanowood eller nanotre.
Av Redaksjonen
Publisert 14.03.2018 15:23

Det nye materialet har like god isoleringsevne som EPS samtidig som materialet er sterke og mer miljøvennlig, skriver trae.dk.

– Det kan isolere bedre enn de fleste andre nåværende termiske isolatorer, inkludert EPS. Det er ekstremt lovende som energieffektivt byggemateriale, sier Tian Li, postdoktor ved University of Maryland ifølge den danske nettsiden.

Tre fører varme langs trepanelene, men varmen blir blokkert når den forsøker å krysse fiberretningen. Ved å dreie trefibrene i riktig retning, kan varmen blokkeres eller overføres som ønsket.

Hemmeligheten bak nanotre er å fjerne ligning fra treet. Ligning er stoffet som gjør treet brunt og solid, og nanotre er derfor nesten helt hvitt.

Forskerne fjerner ogs noen av de korte fibrene som er viklet med cellulosefibrene. Når cellulosefibrene er forbundet med hverandre, resulterer det i dannelsen av en stillaslignende basestruktur med høy mekanisk styrke.

– Mitt forskningsprosjekt er å eksperimentere med naturens nanoteknologi som vi ser i treet, sier Liangbing Hu, professor ved University of Maryland og fortsetter:

– Vi finner nyttige måter å bruke tre på i byggingen av energieffektive og miljøvennlige boliger.

I forskernes tester blokkerte nanotreet varme bedre enn både EPS og silicia aerogel. Forskerne prøvde også å knus materialet, og fant ut at i én retning er nanotre 30 ganger sterkere enn kommersielle, termiske isoleringsmaterialer, slik som EPS, aerogel eller andre skumtyper laget av cellulose.

Les mer hos trae.dk.

(Kilde: trae.dk)


Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

Vil du bli bedre kjent med bladet?
- Last ned bladet elektronisk
- Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Du kan abonnere på trenytt.no sitt ukentlige nyhetsbrev gratis her

 

Nøkkelord