treplanker.jpg

Nytt liv i gamle planker

Flis og gamle planker er blitt til hurtigvoksende energiproduksjon på landets eneste kraftvarmeverk basert på trevirke.

Publisert

Solør Gjenvinning vil bygge tre nye kraftvarmeverk i Norge.

Erik Lynne driver Solør Treimpregnering som faren startet i 1960. Virksomheten har spesialisert seg på trebeskyttelse av blant annet jernbanesviller og telefonmaster. Eksport til blant annet Latvia, Honduras og Bangladesh er en av grunnene til at ”butikken” går bra.

Det er Dagens Næringsliv som forteller at det drives med mer enn impregnering knyttet til den tradisjonsrike produksjonsbedriften. Der har nemlig også et moderne bioenergianlegg vokst seg fram.

– Jeg kan veldig mye om trevirke, men jeg har måttet lære meg mye om å gjøre tre om til energi. Her ser jeg mange forretningsområder. Målet mitt er å skape flere gaseller framover, sier Lynne, som er gasellevinner i Hedmark gjennom datterselskapet Solør Gjenvinning.

Solør Gjenvinning er ifølge Dagens Næringsliv et av flere datterselskaper som er med i verdikjeden i produksjonen av biobrensel på Kirkenær. Denne brenselen blir ifølge Dagens Næringsliv gjort om til energi i form av fjernvarme, varmt vann eller elektrisitet. På toppen troner Solør Bioenergi med totalt 22 ansatte. Omsetningen i år vil bli nærmere 63 millioner kroner med forventet driftsresultat på 17 millioner kroner.

Innen 2020 har konsernet ifølge Dagens Næringsliv målsetning om å produsere to terrawattimer fornybar energi. Dette tilsvarer energiforbruket til 200 000 husstander. I dag produserer anlegget 15 gigawattimer.

Solør Gjenvinning har en markedsandel på 40 prosent når det gjelder gjenvinning av avfalls-tre.

– Vi har ambisjoner om å bygge tre nye kraftvarmeverk i Norge, sier Lynne.

Powered by Labrador CMS