Du er her

Tre verdensmestre i arkitektur møtes til toppmøte i Oslo

Verdens høyeste leilighetsbygg i massivtre står i Australia. Men rekorden blir straks slått av Norge. 10. juni møtes arkitektene for begge byggene på den 3. nasjonale konferansen for trearkitektur til en stafettveksling i verdensklasse. Arkitektene som hadde verdensrekorden før Australia skal overvåke det hele.
Av karljorgen.gurandsrud@mediaoslo.no
Publisert 02.06.2015 14:30

Toppmøtet skjer på den 3. nasjonale konferansen for trearkitektur, der man i år setter fokus på større leilighetskomplekser bygget i tre. Til konferansen kommer det gigantiske eiendoms- og utbyggerselskapet Lend Lease for å presentere Forté Living, det som i dag er verdens høyeste leilighetsblokk i tre i ti etasjer og en høyde på 32 meter. Leilighetskomplekset Forté Living ligger i Melbourne, i Australia og har 23 leiligheter.

Til konferansen kommer også arkitekt Marina Trifkovic ved Artec arkitekter og ingeniører, som snart overtar verdensrekorden med «Treet», en boligblokk i Bergen på 51 meter og 14 etasjer, bygget i blant annet moduler og rammeverk i limtre. Bygget, som blir verdens høyeste trebygg, eies av Bergen og omegn boligbyggelag (BOB). Det vil stå ferdig i 2015.

Tre kjemper møtes

Under konferansen skjer en internasjonal stafettveksling innen trearkitekturen, der Norge tar stafettpinnen tilbake, den vi hadde i 2005. Den gangen bygget de to norske arkitektene Geir Brendeland og Olav Kristoffersen verdens høyeste boligblokk i Trondheim, med bærende konstruksjon av massivt tre i fem etasjer. Bygningen ble oppført på ti dager og ligger på Svartlamoen. For dette ble arkitektene tildelt Norsk Forms pris til unge formgivere, og i 2014 ble de begge hedret med den gjeve Treprisen under den 2. nasjonale konferansen for trearkitektur. Boligblokken vekker ennå stor internasjonal interesse, og står i dag som en bauta i utviklingen av norsk trearkitektur.

Pentagon i Norge

I Norge står landets største boligblokk i massivtre på Pentagon Studentby i Ås, ved NMBU. Dette prosjektet har blitt karakterisert som nok en milepæl for bygging med massivtre i Norge. Det har skjedd flere innovasjoner gjennom byggeprosessen, som har fungert som pilotprosjekter for fremtidige bygg. Under konferansen skal arkitektene drøfte hvordan bygging av studentboliger av denne type konsepter kan tilpasses vanlig boligutbygging. Det blir blant annet presentasjon av studentboliger fra Ås, Haugesund, Porsgrunn og Trondheim, av blant annet arkitekt Reinhard Kropf ved Helen & Hard, som fikk Treprisen i 2013.

Verden høyeste trebygning

Verden høyeste trebygning er for øvrig buddhisttempelet Todaiji i Nara i Japan, også kalt Dajbutsu Den. Bygget rager 47 meter over bakken og står på UNESCOS verdensarvliste. Tempelet ble første gang bygget i 728, men har brent to ganger. Dagens bygg skal være bygget i 1709. Todaiji må likevel om kort tid seg slått av Treet i Bergen, med 5 meter.

Fire treprisvinnere møtes

Under konferansen deles Treprisen 2015,. I år vil fire prisvinnere delta på konferansen. Børre Skodvin (1999) Reinhard Kropf (2013), Geir Brendeland og Olav Kristoffersen, samt årets prisvinner.

Tekst: Knut Werner Lindeberg  Alsén