Du er her

Trebyggeri utfordrer konservativ byggebransje

Nordic Network for Tall Wood Buildings kjører debatt på årets Building Green i Oslo om hvordan våre nordiske naboer kan inspirere og akselerere utviklingen av trebyggeri gjennom et samarbeid i Norden.
Av Redaksjonen
Publisert 06.09.2018 10:38

Ifølge flere eksperter er en vesentlig årsak for interessen for bruk av tre de dokumenterte miljøegenskapene. Tre har et unikt CO2-avtrykk og er et fornybart byggemateriale. Nordisk trebyggeri blir satt på dagsorden på årets Building Green arrangement i Oslo, hvor Aasmund Bunkholt, daglig leder av Trefokus blir moderator på debatten. Trefokus er et nettverksselskap som har som hensikt å synliggjøre at bruk av tre er bærekraftig. Aasmund Bunkholt forklarer at det å bygge i tre passer godt inn i en ny sirkulær økonomi som utmerker seg innenfor bærekraftig arkitektur og byggevirksomhet.

– Konseptet har utviklet seg betydelig de seneste årene. Å bygge i tre effektiviserer byggeprosessen, reduserer kostnader og er miljøvennlig. Det er en økende interesse å bygge mer i tre fordi miljøfokuset øker og det er høyere kompetanse innenfor dette området enn det var for 10 år siden.

Norge ligger langt fremme, og er et av landene i verden hvor det bygges mest tre per innbygger. Og det er flere norske byggeprosjekter i tre som gir internasjonal interesse. Det er en utvikling som Aasmund Bunkholt er veldig begeistret over.

– Det er flere prosjekter som er verdt å trekke frem. For eksempel så er det Treet i Bergen, som var verdens høyeste trehus med 14 etasjer i 2015, som nå utkonkurreres av Mjøstårnet i Brumunddal som blir 30 meter høyere. Disse prosjektene er med på å løfte konsepter og kompetanse til et helt nytt nivå.  

Selv om kompetanse og kunnskap utvikles i riktig retning er det fortsatt flere hindre for mer trebyggeri. Det er tradisjoner og kunnskapsmangel som er sentrale parametere på hvorfor det ikke er bygget mer i tre så langt. Det blir derfor viktig å ta emnet opp til debatt for å utfordre kompetansemiljøer og for å lære fra våre nordiske pionérer innenfor trebyggeri:  

– Det er fortsatt mangel på kunnskap. På godt og på vondt så er byggenæringen en konservativ bransje, og det er nettopp dette som er den største utfordringen. Det er en risiko i alle store byggeprosjekter så det er naturlig at man ønsker å bygge med kjente materialer. Men jeg mener det er kommet et skifte, det er nemlig helt greit å bruke tre. Jeg ser frem til en debatt hvor vi kan lære av hverandre og øke kunnskapsnivået om bærekraftig trebyggeri.

Aasmund Bunkholt forklarer at det er flere innenfor arkitektur- og byggebransjen som ønsker å bruke tre i sine prosjekter og derfor ser han lyst på fremtiden:

– Det er en økende interesse i å bruke tre i gode samspill med andre materialer. Innenfor miljø og bærekraft stiller tre en økende rolle. Ikke kun høyhus i tre, men også for sykehjem, hoteller, kulturhus etc. Tre løser ikke problemet alene, men i et samspill med andre materialer så er det en lys fremtid for den bærekraftige arkitektur- og byggenæring.

Til høsten kan du delta i en interaktiv debatt om å bygge høyhus i tre på Building Green i Oslo, som for første gang vil bli holdt på det Gamle Museet fra 17. – 18. oktober. Debatten foregår den 18. oktober kl. 09:15 på Main Stage og fasiliteres av Nordic Network for Tall Wood Buildings. Her blir det en debatt om hvordan våre nordiske naboer kan inspirere oss til å bygge flere høyhus i tre og akselerere utviklingen gjennom et samarbeid i hele Norden.

(Pressemelding)