Du er her

Tresykehus fire steder i landet

Snøhetta og stiftelsen Friluftssykehusene har bygget sykehushytter i Oslo og Kristiansand, og snart står Trondheim og Østfold for tur. Alle hyttene er bygget i tre.
Av Redaksjonen
Publisert 11.03.2019 11:02

Sykehushyttene er et avlastningstilbud til langtidssyke pasienter. Hyttene er tilrettelagt for både rullestoler og sykesenger, slik at selv de sykeste pasientene skal få mulighet til å oppleve naturen.

– Alle trenger en hytte i skogen


(Foto: Mari Nylund)

På dagtid brukes hyttene til behandlinger, mens på ettermiddager og kvelder kan pasienter benytte hyttene for ro og egentid eller kvalitetstid med familie og venner.

– Vi trenger alle en hytte i skogen. Men jeg tror vi trenger det aller mest når vi er syke, sa Bent Høie under åpningen av det første Friluftssykehuset ved Rikshospitalet i Oslo i fjor. Kort tid etter åpnet hytta ved Sørlandet sykehus i Kristiansand, og snart får både St. Olavs Hospital i Trondheim og Sykehuset Østfold Kalnes egne sykehushytter.

Kontrast til vanlige sykehus


(Foto: Mari Nylund)

Med et areal på rundt 50 m2 minner sykehushyttene nesten om en trehytte fra barndommen. De er en sterk kontrast til de enorme og institusjonspregede sykehusbyggene, hvor mange pasienter ligger isolert i lang tid. Å være omgitt av frisk luft, lukten av trær og lyden av kvitrende fugler skal stimulere sansene på en måte som lar pasientene samle krefter og pleie psyken. Alle hyttene er bygget i norskprodusert tre fra Kebony.

– Vi vet hvilken verdi naturlig treverk og nærhet til naturen har for oss mennesker, og hvilken effekt det kan ha på livskvaliteten vår. Kebonyprosessen fremhever treets egenskaper og gjør det samtidig holdbart og vedlikeholdsfritt, sier salgssjef Mette Valen i Kebony i en pressemelding.

(Pressemelding)


Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

Vil du bli bedre kjent med bladet?
- Last ned bladet elektronisk
- Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Du kan abonnere på trenytt.no sitt ukentlige nyhetsbrev gratis her