Du er her

Treteknisk gir adgang til det japanske markedet

Japan er et av de store markedene for europeiske limtreprodusenter, og Treteknisk er de eneste i Europa som kan sertifisere limtre og massivtre som landet importerer.
Av Redaksjonen
Publisert 23.09.2016 10:44

Japan har klare regler for det som importeres og limtre sertifiseres etter JAS-standarder (Japanese Agricultural Standards).

Mulighet for flere leverandører

Treteknisk har arbeidet med JAS-sertifisering siden 1996 og fra 2003 er de som de eneste i Europa godkjent som sertifiseringsorgan (RCO, Registered Certification Organisation) for limtre og konstruksjonsvirke. Nå er de i tillegg også de eneste utenfor Japan som sertifiserer massivtreelementer.

– Siden det japanske markedet er avhengig av import for å kunne tilfredsstille etterspørselen, burde det være mulighet for flere leverandører, også norske. Et JAS-seritifikat er en effektiv måte å skaffe seg adgang til det japanske limtremarkedet, sier Ida Weider Hagemo i Treteknisk i en pressemelding.

Avhengig av import

Japan har lange trebyggetradisjoner og bruker også mye tre i moderne konstruksjoner. Landet har en del innenlandsk produksjon, men Japan baserer mye av sitt treforbruk på import. Det gjelder også limtre. Når det gjelder limtremarkedet i Japan, viser tallene fra 2015 en innenlandsk produksjon på 1.325.000 m3 og at importen var på 730.000 m3.

Alle nødvendige tester

For bedrifter som ønsker JAS-sertifikat, gjennomfører Treteknisk alle nødvendige tester og inspeksjoner. I samarbeid med Treteknisk utarbeider bedriften en JAS-søknad, som så evalueres og bedømmes av Treteknisk i henhold til japanske lover og standarder. Etter godkjenning skal bedriftene følges opp med regelmessig ekstern tredjeparts-kontroll og et årlig besøk. Treteknisk utfører kontroller på de sertifiserte bedriftene.

Les mer om JAS her

(Pressemelding)


Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

Vil du bli bedre kjent med bladet?
- Last ned bladet elektronisk
- Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om


 

Faktaboks

JAS-sertifisering

Bedrifter med JAS-sertifikat (Japanese Agricultural Standards) får betydelig lettere adgang til markedet i Japan, og de kan i visse tilfeller oppnå høyere pris for sine produkter.

Det har vist seg at JAS-sertifisering er spesielt viktig for limtre til konstruksjonsformål.

(Kilde: treteknisk.no)