Mjøstårnet 600

Verdens høyeste trehus planlegges i Brumunddal

Eiendomsinvestor Arthur Buchardt har kastet seg inn i verdensmesterskapet om høyeste bygning i tre. Onsdag kommer Buchardt til Den nasjonale konferansen for trearkitektur for å presenterte Mjøstårnet, som blir verdens høyeste bygning når det står ferdig i 2018. 

Publisert

Skisse av det planlagte Mjøstårnet og Mjøsparken.

Det er duket for kamp i verdensklasse når Buchardt møter de andre konkurrentene som kommer til konferansen. Her møter han Karl-Heinz Weiss fra det australske eiendoms- og utbyggerselskapet Lend Lease som er regjerende verdensmester med Forté Living Building og bergensarkitekten Marina Trifkovic fra Artec arkitekter og ingeniører som overtar verdensrekorden om kort tid i Bergen med Treet. Arkitekten Geir Brendeland som hadde verdensrekorden i Trondheim i 2005 og altså kommende verdensmester Arthur Buchardt skal bivåne det hele.

Mjøstårnet og Mjøsparken

Arthur Buchardt har som ambisjon å trone på pallen i 2018 med Mjøstårnet og Mjøsparken i Brumunddal, med et bygg på 66 meter og 17 etasjer. Det første byggetrinnet skal stå ferdig i 2018, med en kostnadsramme på 450 millioner kroner. Alt skal bygges i tre. Når Mjøstårnet blir ferdig, vil det være 22 meter høyere enn Treet i Bergen.

Det var i forrige uke Arthur Buchardtfor første gang presenterte sine byggeplaner for Ringsakerpolitikerne og pressen. Bygget skal romme 50 hotellrom, 21 leiligheter, kontorarealer og restaurant. I neste byggetrinn vil Buchardt bygge ytterligere tre leilighetsbygg med leiligheter og kanskje et kommunalt svømmeanlegg med to 25-metersbaner og et terapibasseng inne på området til Mjøsparken. I følge Hamar Arbeiderblad har Buchardt Voll Arkitekter AS med seg på laget.

Bygget skal være et nullutslippbygg. Trolig vil reguleringsplanen blir politisk behandlet tidlig til høsten. Buchardt ønsker at dette skal bli et fyrtårn for Brumunddal og Ringsaker, men også et utstillingsvindu for treindustrien.

Tre rimeligere enn stål og betongAasmund Bunkholt i TreFokus, som representerer en av arrangørene til Den nasjonale konferansen for trearkitektur, sier til Nationen at han ikke er i tvil om at markedet for trebygg har utviklet seg veldig positivt bare de siste fem årene. Han understreker at kompetansen har blitt bedre i hele verdikjeden, fra eiendomsutviklere, arkitekter, entreprenører og treindustrien.

– Jo mer tre brukes, dess mer kostnadseffektivt blir det. Nå er det faktisk utviklet konsepter som er rimeligere enn stål- og betongkonstruksjoner, sier Bunkholt til Nationen.

I mai signerte Frogn kommune kontrakt om et nytt helsebygg i Drøbak, på 12.000 kvadratmeter i massivtre. Bygget blir et av de største massivtreprosjektene i Norge noensinne. Prisen er i følge Bunkholt lavere enn med andre materialløsninger. Til Nationen sier han at det er næringsbygg, privat og offentlig som vil utgjøre størstedelen av markedet. Sånn sett er Mjøstårnet og Mjøsparken i Brumunddal og Frogns sykehjem viktig. Slike bygg baner vei mot større massemarkeder og større muligheter, sier han.

Tekst: Knut Werner Lindeberg Alsén

Powered by Labrador CMS