Du er her

Vil ha norske tilstander i Sverige

I Sverige bygges knapt hver tiende flermannsbolig i tre. Jessica Becker i Trästad Sverige mener kommunene må innse at det blir billigere å bygge i tre og viser til at Norge er langt bedre enn Sverige på dette.
Av Redaksjonen
Publisert 20.06.2018 12:50

– Ambisjonen bør være 50 prosent i tre, sier Jessica Becker i Trästad Sverige, som gir konkrete råd til Sveriges kommuner.

På Trä & Teknik i august løfter hun frem gode svenske eksempler som Växjö, Skellefteå og Skövde. Men samtidig slår hun fast at Norge er aller best på dette.

Trästad Sverige er en ideell forening som vil inspirere til å bygge i tre og spre kunnskap om dette, både teknisk, miljømessig og økonomisk.

Fokus ligger på de globale klimamålene, formulert i Agenda 2030.

– Tre er det eneste fornybare byggematerialet vi har, konstaterer Jessiva Becker, som også er arkitekt.

Hun peker på at svenske, kommunale boligselskaper har stor makt og sier at om det ikke finnes vilje der vil det være vanskelig å drive gjennom trebyggeprosjekter, selv om ambisjonen finnes i kommunens politiske ledning. Her vil hun se en forandring og peker på Norge.

– Der har kommunene betydelig større innflytelse på selskapene. Der ser vi bruk av tre i en helt annen utstrekning enn i Sverige. En rekke norske kommuner nær Värmland har vært ekstremt dyktige på å drive trebyggeprosjekter, både når det gjelder boliger og offentlig bygg, sier Becker.

(Pressemelding)