Du er her

Vil utvikle tekstilfiber av tre

Norske Fortum og finske Spinnova Oy har inngått partnerskap for å produsere fiber av landbruksavfall og trebiomasse.
Av Redaksjonen
Publisert 14.05.2019 06:24

Samarbeidet er en del av Fortums arbeid for å utvikle muligheter innenfor viktige nye forretningsområder, der målet er å forbedre ressurseffektiviteten og få på plass smarte løsninger for en renere verden, skriver selskapet i en pressemelding.

Fortum vurderer nå forskjellige teknologier for biomassefraksjonering og har identifisert mikrofibrillert cellulose (MFC) som et mulig mellomprodukt fra cellulosefraksjonen. Spinnovas teknologi, som for tiden er i pilotfasen for industriell storskalaproduksjon, omgjør MFC direkte til fiber uten oppløsningsprosesser eller skadelige kjemiske prosesser. Prosessen er lukket, og fiberen fra prosessen er et mer miljøvennlig alternativ til den bomullen og de fossilbaserte råmaterialene som brukes i forskjellige tekstilfibre og stoffer.

– Spinnovas teknologi er unik i verden. Vi er glad for å kunne gjennomføre dette pilotprosjektet med innovative råmaterialer, særlig landbruksavfall. I bioøkonomi er det nødvendig å studere mange material- og prosessalternativer for å kunne oppnå optimale egenskaper ved utnyttelse. Derfor er det viktig å samarbeide med teknologiselskaper i en tidlig fase, sier Heli Antila, viseadministrerende direktør for biobaserte løsninger i Fortum.

– Vi ønsker å engasjere viktige aktører i bransjen og få dem til å samarbeide i utvikling og produksjon av miljøvennlige materialer, sier hun.

Les mer på Fortum sine nettsider

(Pressemelding)


Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

Vil du bli bedre kjent med bladet?
- Last ned bladet elektronisk
- Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Du kan abonnere på trenytt.no sitt ukentlige nyhetsbrev gratis her

Faktaboks

Om Fortum
Fortum er ledende innen ren energi. Selskapet leverer strøm, varme, kjøling og smarte løsninger som forbedrer ressurseffektiviteten. Selskapet sysselsetter omtrent 8 000 energispesialister i Norden og de baltiske landene, Russland, Polen og India.

Om Spinnova
Spinnova er et miljøvennlig finsk trefiberselskap som utvikler økologisk gjennombruddsteknologi for produksjon av cellulosebasert tekstilfiber. Spinnovas patenterte teknologi innebærer ingen skadelige kjemikalier og ingen avfall eller sideprodukter, noe som gjør fiberen og produksjonsmetoden til den mest miljøvennlige i verden. Spinnova har forpliktet seg til bare å bruke FSC-sertifisert tre eller FSC-sertifiserte avfallsstrømmer. Spinnovas mål er å kommersialisere fiberproduktene globalt i samarbeid med store klesmerker.

(Kilde: Fortums pressemelding)