Saxrud, Amund, nytt, tilpasset

Optimisme ved Norske Skog Skogn

Den nye regjeringen snudde i saken om CO2-kompensasjon til kraftforedlende industri, etter først å ha foreslått en reduksjon av kompensasjonen. Dette betyr mye for blant andre Norske Skog Skogn, fremgår det av et intervju industriavisen.no har hatt med administrerende direktør Amund Saxrud. Han gir uttrykk for en forsiktig optimisme for bedriften for 2014.

Publisert

Norske Skog Skogn på Fiborgtangen i NOrd-Trøndelag er en av Europas største avispapirfabrikker.

– Vi hadde arbeidet med den avgåtte Regjeringen for å få en forståelse av viktigheten av å utnytte det EU hadde lagt til rette for, en CO2-kompensasjon på kraftkontrakter som var inngått på et høyt prisnivå i nyere tid, fastslår administrerende direktør Amund Saxrud. – Det var derfor en overraskelse for veldig mange at den nye Regjeringen ville redusere denne kompensasjonen, ettersom det var støtte for avtalen i Stortinget. Etter påtrykk fra oss og annen kraftforedlende industri, snudde Regjeringen.

Hensikten med en CO2-kompensasjon er å hindre at det flyttes kraftkrevende industri til andre land som ikke har noe CO2-politikk. Det er ekstremt viktig for norsk eksportindustri at dette blir ivaretatt. I verste fall kan det bety opp mot to til tre prosent av omsetningen, for Norske Skog Skogn 40 millioner kroner. Det er svært mye penger for bedriften.

– Kraftforedlende industri i Norge må ha konkurransedyktige betingelser på strøm, om ikke blir det mindre av eksportindustri i Norge, og det er ikke landet tjent med, fremholder Saxrud.

Bedre markedsbalanse

Norsk papirindustri sliter ikke bare med høye kraftpriser og avgifter, men har lenge hatt en vanskelig markedssituasjon, spesielt for avispapir. Her øyner man nå en forbedring.

– Det siste året er det stengt ned en million tonn avispapirkapasitet, og balansen mellom forbruk og etterspørsel har bedret seg, fastslår Amund Saxrud. – Det er ingen hemmelighet at prisen på avispapir har vært så lav at det har vært vanskelig å drive. Dette gjelder alle produsenter. Nå er det noe forskjell på markedene, men vi har opplevd en oppadgående pristrend i andre halvår 2013. Årskontraktene for 2014 er ennå ikke inngått, men vi forventer prisøkninger.

Forbruksnedgangen i Europa var i 2012 mellom åtte og ni prosent, og blir i 2013 rundt seks prosent. – Når økonomien i Europa stabiliseres, tror vi at forbruksnedgangen vil begrense seg til to til tre prosent, sier Saxrud. Den svake europeiske økonomien ser ut til å fortsette, slik at den langvarige lavkonjunkturen for papirindustrien ser ut til å ville strekke seg inn i 2014.

Han konstaterer likevel at Nord-Amerika, som den desidert største avispapirprodusenten, har restrukturert og redusert sin kapasitet betydelig. Dermed har man fått bedre balanse mellom etterspørsel og produksjonsnivå. Det tilflyter derfor betydelig mindre til Europa fra Nord-Amerika enn tidligere. – For oss har 2013 vært et svakt år med lave priser, men vi ser optimistisk på 2014 med et høyere prisnivå, fremholder direktør Saxrud.

Redusert energi- og tømmerforbruk

Avispapir krever kontinuerlig oppgradering av produksjonslinjene for å kunne imøtekomme kravene til papirkvalitet. Ved fabrikken på Fiborgtangen har man de seneste par år investert 330 Mkr i omlegging av råstoffbruken og dermed redusert energiforbruket. Andelen tømmer er redusert og erstattet av rimeligere fyllstoff og økt bruk av returpapir. Det betyr økt fleksibilitet og konkurransekraft samt at Norske Skog Skogn møter kundenes krav om større andel returfiber i avispapiret.

– Oppgraderingen har gitt oss effekt i form av reduserte produksjonskostnader. Prosjektet har styrket papirkvaliteten, og styrket vår markedsposisjon som produsent, fastslår Amund Saxrud.

Eksterne miljøkrav er strenge for papirindustrien. Norske Skog Skogn følger de krav som er gitt, og tilfredsstiller i dag kravene til «Best available technology» (BAT). Samtidig foredler man 190.000 tonn returpapir årlig, noe som i seg selv er en miljøgevinst.

Tro på fremtiden – tross redusert papirforbruk

– Vi har fortsatt tro på at papir skal være der i fremtiden, men med en gradvis nedgang i forbruksvolumet, fremholder Saxrud. – De elektroniske mediene vil nok komme sterkere og overta mer, men samtidig er mediebransjen veldig tydelig på at papir vil bestå og være en av plattformene også i fremtiden.

– Vår visjon på Skogn er at vi fortsatt skal være blant de beste i markedet på kvalitet og lave kostnader. Selv om forbruket halveres, skal vi være en av de fabrikkene som fortsatt produserer avispapir. Vi er veldig klare på at i et 10-årsperspektiv, så er det fortsatt papir som skal være vårt hovedområde.

Rammebetingelsene viktige

– En stabil og konkurransedyktig kronekurs er svært viktig for oss ettersom over 90 % av produksjonen vår går til eksport, fortsetter Saxrud. – Den sterke kronen de siste årene har skapt store vanskeligheter for oss, men vi har registrert en viss bedring de siste månedene. Jeg håper samtidig at den nye Regjeringen legger gode politiske rammebetingelser fremover for fastlandsindustrien i Norge. Det viktigste den kan gjøre i så henseende, er å harmonisere de viktigste rammebetingelsene med våre hovedkonkurrentland, Sverige, Finland og Tyskland, avslutter Amund Saxrud.

Norske Skog Skogn er den største produsenten av avispapir i Norge med en årsproduksjon på 590.000 tonn avispapir. Bedriften ble grunnlagt i 1962, og den første avispapir maskinen startet produksjon i 1966. Norske Skog Skogn er en av de største avispapirfabrikkene i Europa og leverer avispapir verden over. Fabrikken har sine egne havnefasiliteter og trafikkerer to ganger i uken til UK og Europa. Fabrikken er lokalisert i Skogn i Nord-Trøndelag og vil ha 370 ansatte ved utgangen av året. Bedriften omsetter for 1,5 milliarder kroner årlig.

Powered by Labrador CMS