Trønderske trær skal erstatte plast og bli til fiskefôr

Skognæringa i Midt-Norge har blitt utpekt som en av de fire nye «Arena Pro-klyngene» i Norge.

Publisert

Arena Pro er det høyeste formelle klyngenivået for næringssatsing i Norge, og WoodWorks! er den eneste klyngen for tre- og skognæringen i regjeringens satsing. Det skriver WoodWorks!, som tidligere het Arena Skog, på sine nettsider.

Vil erstatte plastemballasje

To av de bærende prosjektene i hele søknaden er arbeidet med å erstatte fossil plast og fiskefôr med trøndersk trefiber.

Nye produkter med trefiber, som kan erstatte fossil plast, vil være en del av løsningen på de enorme mengdene plastavfall vi i dag produserer, sier prosjektleder for fiber i WoodWorks! Lars Johansson fra RISE PFI:

– I WoodWorks! vil vi utvikle nye termoformede produkter av trefiber, som kan erstatte engangsemballasje laget av plast eller aluminium til oppbevaring av trøndersk laks og kjøtt, eller frukt og grønt, sier Johansson til arenaskog.no

Fiskefôr med proteiner fra tre

Et annet prosjekt WoodWorks! Jobber med er trebaserte proteiner til fiske- og dyrefôr:

– Markedet for dyre- og fiskefôr er sterkt økende. Med innblanding av 10 prosent, vil den norske etterspørselen etter trebaserte proteiner til fiskefôr i dag være om lag 140 000 tonn, økende til 380 000 tonn i 2050, sier prosjektleder for fiber i WoodWorks! Lars Johansson fra RISE PFI.

Firedobling av dagens omsetning

WoodWorks! har i dag en rekke utviklingsprosjekter på gang, og ser for seg en firedobling av dagens omsetning i trøndersk skog- og trenæring innen 2030.

– Vi er utrolig stolte og glade for den anerkjennelsen som Arena Pro er. Dette er beviset på at vi har en av Nord-Europas mest fremtidsrettede næringer nettopp her i Midt-Norge. Vi kommer til å se en vekst og innovasjon som gir både arbeidsplasser, lønnsomhet og ikke minst vesentlige bidrag til å løse klimakrisa, sier styreleder Knut Dreier.

Les mer på arenaskog.no

Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

Vil du bli bedre kjent med bladet?
- Last ned bladet elektronisk
- Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om