Kebony skilte seg raskt ut som det beste materialet da arkitekt Thomas Nesheim skulle velge kledning til sitt eget hjem. (Foto: @gamasj.no)

Valgte brent Kebony-kledning

Da arkitekt Thomas Nesheim skulle skape sitt eget hjem ved sjøen i Tønsberg, søkte han etter den perfekte kledning til eksteriøret. Det ledet ham til Kebony - med en liten vri.

Publisert

– Det er mange faktorer som spiller inn i valg av kledning, men vi ønsket et eksteriør som ville blende naturlig inn i terrenget, samtidig som vi ønsket et unikt særpreg, forklarer Thomas Nesheim i en pressemelding fra Kebony.

Nesheim jobber for det norske arkitektbyrået Spir.

Fargen er ikke helt sort, men har et fargespill basert på hvor lyset treffer. På kvelden kan den gjenspeile himmelen og når det regner får treverket en stilig læraktig overflate. (Foto: @gamasj.no)

Testet ulike treverk – valget falt på Kebony

For Thomas var det viktig å ta en gjennomtenkt avgjørelse, og flere alternativer var oppe til vurdering.

– Vi testet ulike treverk, slik som lerk, sedertre og malmfuru, og ulike teknikker for brenning, forteller han.

– Kebony skilte seg raskt ut som det materialet med lengst levetid, høyest motstandsdyktighet mot sopp og råte og best resultat ved brenning. Som arkitekt er det også viktig for meg å benytte bærekraftige kvalitetsmaterialer som er stabile og krever minimalt med vedlikehold, selv i værutsatte omgivelser.

(Foto: @gamasj.no)

Brent eller forkullet treverk er blitt brukt i Norge i århundrer, særlig langs kysten, ettersom det ikke behøver å beises. De siste årene har stadig flere fått øynene opp for det tradisjonelle materialet og lagt sin elsk på det naturlige og røffe designet.

Viktig å bruke tid

Når en velger kledning av treverk er det mange hensyn å ta, særlig med tanke på holdbarhet og vedlikehold, forteller produktsjef Arnt Kristian Barsten i Kebony.

– Treverk er et levende materiale og det vil endres med tiden. Derfor er det viktig å forsikre seg om at kledningen en velger i dag også er en kledning en kan være fornøyd med når det har stått noen år, forteller produktsjefen.

(Foto: @gamasj.no)

Store kvalitetsforskjeller

Thomas opplevde også at de store kvalitetsforskjellene ble enda tydeligere ved brenningen.

– Mens andre typer treverk raskt ble porøst og flekkete ved brenning, ble overflaten på Kebony tett og jevn, uten at treverket flaket av. Brent Kebony trenger heller ikke å etterbehandles med linolje, noe som er en kostbar prosess. Ett eneste regnskyll er alt som skal til for at soten bindes og effekten optimaliseres, forklarer den erfarne arkitekten.

Godt egnet til kledning

Produktsjefen bekrefter at Kebony er unik på markedet.

– Det skyldes den patenterte modifiseringsbehandlingen som Kebony-treverket har vært igjennom, forklarer han. Den naturlige prosessen forbedrer treets cellestruktur og gir et treverk med maksimal hardhet og stabilitet.

– Det er dette som gjør Kebony så godt egnet til kledning. Med Kebony behøver du ikke tenke på vedlikehold utover enkel rengjøring med vann, noe som gir lave kostnader over tid, forteller Barsten.

(Pressemelding)

Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

Vil du bli bedre kjent med bladet?
Last ned bladet elektronisk

Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Powered by Labrador CMS