Sydskogen skole ble Norges første svanemerkede skole. Skolen har passivhusstandard og er, med untak av underetasjen, bygget i massivtre.
Sydskogen skole ble Norges første svanemerkede skole. Skolen har passivhusstandard og er, med untak av underetasjen, bygget i massivtre.

Svanemerket byggevirksomhet i Norden doblet fra 2018

Den svanemerkede byggevirksomheten har vokst markant de siste årene.

Publisert

Nye tall fra Nordisk Miljømerking viser at den er mer enn fordoblet fra januar 2018 til januar 2020. Nå er mer enn 12 000 svanemerkede leiligheter, hus, skoler og barnehager ferdig bygget i Norden – og mer enn 22 000 er underveis. Det skriver Miljømerking Norge i en pressemelding.

Et svanemerket bygg kjennetegnes ved:

  • Lavt energiforbruk
  • Godt inneklima pga krav til dagslys, ventilasjon og fuktsikring
  • Oppfyller strenge krav til miljø- og helseskadelige stoffer i både byggematerialer og kjemiske produkter
  • Oppfyller strenge krav til bærekraftig sertifisert tre
  • Høy byggeteknisk kvalitet, da både byggeprosess og det ferdige bygget kontrolleres av en uavhengig tredjepart for å sikre at prosess, materialer og bygg oppfyller de strenge kravene
  • God mulighet for gjenbruk av bygningsdeler, fordi det er utarbeidet en loggbok over hvilke materialer og kjemiske produkter som er brukt i bygget, og hvor de er plassert.

- Det er inspirerende å se den svanemerkede byggeboomen vi nå har i Norden. Den viser at mange ulike bransjeaktører ser verdien av å bruke Svanemerkets strenge krav til bygg, byggeprosess og materialer for å redusere både klimabelastning og bruk av giftige kjemikalier – samtidig som man sikrer god bokvalitet, sier Anne-Grethe Henriksen, fungerende direktør i Miljømerking Norge.

Svanemerkede bygg kjennetegnes blant annet ved at de oppfyller strenge krav til bærekraftig sertifisert tre.

Overhalla kommune var tidlig ute med å bygge svanemerket barnehage i 2017.
Overhalla kommune var tidlig ute med å bygge svanemerket barnehage i 2017.

Sjudobling i Norge på to år

I Norge har vi sett en sjudobling av svanemerket byggevirksomhet siden 2018. Da var 430 svanemerkede boenheter eller bygg underveis, mens tallet to år senere var økt med 710 prosent til 3053. Mye av økningen skyldes at JM – en av Norges største boligleverandører – fra 2018 utelukkende har bygget svanemerkede leiligheter. Mange er under prosjektering og bygging nå, men både i Asker, Tønsberg og Holmestrand er det snart klart til innflytting.

- At vi valgte å svanemerke hele konsernets boligproduksjon er et naturlig skritt på veien mot å bli markedsleder på bærekraftig boligbygging, sier Martin Asp, administrerende direktør i JM Norge.

84 prosent ønsker å bo i miljøvennlig bolig

Flere og flere er opptatt av miljø. Hele 84 prosent ønsker å bo i en miljøvennlig bolig, men opplever at det er vanskelig å vite om en bolig er miljøvennlig eller ikke. Det viste en representativ undersøkelse YouGov gjorde for Miljømerking Norge i 2018.

Svanemerkede skoler og barnehager

Det er ikke bare på boligfronten det skjer ting. I 2019 fikk Norge sin første svanemerkede skole, på Sydskogen i Asker kommune. Samme kommune er godt i gang med å bygge enda en skole som skal bli svanemerket på Torvbråten. I tillegg var Overhalla kommune tidlig ute med å bygge svanemerket barnehage i 2017, og Spydeberg kommune kan skilte med svanemerkede rusomsorgsboliger fra samme år.

Fra biblioteket på Sydskogen skole.
Fra biblioteket på Sydskogen skole.

Fakta om svanemerket byggevirksomhet i Norden

  • På to år – fra januar 2018 til januar 2020 – er antallet svanemerkede leiligheter, hus, skoler og daginstitusjoner som enten er ferdige eller under bygging – nesten fordoblet seg.
  • Pr 1/1 2020 var det mer enn 12 000 ferdige leiligheter, hus, skoler og barnehager med Svanemerket i Norden – og mer enn 22 000 er under bygging.
  • Pr 1/1 2020 var det 8 000 flere svanemerkede leiligheter, hus, skoler og barnehager (ferdige eller under bygging) i Norden sammenlignet med januar 2019. Det er en økning på 33 prosent.

(Pressemelding)