Dette er Årets trebyggeri 2019
Vinneren av prisen Årets trebyggeri 2019 er næringsbygget Finansparken, som er det nye hovedkvarteret til SR Bank i Stavanger.
Prisen ble delt ut på DOGA 24 juni. Prosjektet har utfordret alle de involverte aktørene til å bidra med utvikling og nytenking, skriver Treteknisk i en pressemelding.
Norges største trebaserte næringsbygg
Bygget er på 23.000 kvadratmeter, og har sju etasjer med trekonstruksjoner over bakken. Bygget er basert på et industrialisert byggesystem med limtre og massivtre, samt spesialtilpassede dragere i limtre av bøk. Prosjektet viser til fulle hvilke arkitektoniske og tekniske muligheter bruk av tre gir, skriver Treteknisk.
Prosjektet er det største trebaserte næringsbygget som er realisert i Norge. Prosjektet viser gjennom innovative løsninger at det lar seg gjøre å bygge næringsbygg med fremragende arkitektur og høye miljøambisjoner. Miljøløsningene omfatter lavt energiforbruk, grønne tak, energibrønner, bruk av fornybare materialer og lavt klimagassutslipp. Bygget blir også et BREEAM Outstanding prosjekt.
Korona-utsatt utdeling
Treteknisk og TreFokus i samarbeid med Byggeindustrien skulle etter planen dele ut prisen Årets Trebyggeri 2019 under Byggedagene. På grunn av korona ble Byggedagene avlyst og Årets Trebyggeri og Årets Bygg og Anlegg ble derfor delt ut på en komprimert utgave av Byggedagene.
Årets Trebyggeri 2019 gjelder byggeri realisert/sluttført i løpet av 2019. Prisen kan deles ut til ulike typer byggeri med utstrakt trebruk som f.eks. boliger, skoler, næringsbygg, landbruksbygg, høyspentmaster, broer eller andre konstruksjoner. Juryen har gått gjennom et stort antall prosjekter som er ferdigstilt i 2019, og har plukket ut tre kandidater til prisen.
Årets Trebyggeri 2019 – tre nominerte
Juryen har i år gått gjennom og vurdert et stort antall prosjekter. Det var stor spennvidde og høy kvalitet i prosjektene, noe som viser gode muligheter for bruk av tre i ulike sammenhenger.
– Juryen hadde også i år en krevende jobb i år. Antall innmeldte prosjekter til kåringen øker nå for hvert år, og svært mange av dem hadde vært verdige vinnere av prisen. Vi er veldig fornøyde med de tre kandidatene som er nominert, de viser bredden og kvaliteten vi nå ser i bruk av tre i byggeri, forteller daglig leder Aasmund Bunkholt i TreFokus.
Juryen festet seg spesielt ved tre prosjekter: Finansparken, Mjøstårnet og JJK Kaffebrenneri.
De nominerte prosjektene viser innovativ trebruk og leverer i stor grad på kriteriene som er satt opp. Juryen konkluderte med at ”Årets trebyggeri 2019” er Finansparken i Stavanger.
Årets vinner får prisen for:
· Nyskapende og innovative løsninger på bruk av tre
· Innovativ prosess knyttet til utvikling av prosjektet
· Industrialiserte og effektive løsninger
· Tydelige ambisjoner og gjennomgående fokus på miljø- og bærekraft
· Fremragende arkitektonisk kvalitet
Juryen har bestått av:
· Birgitte Skjerve, Norske Arkitekters Landsforbund
· Haakon Tronrud, Tronrud Eiendom
· Audun Øvrum, Treteknisk
· Arve Brekkhus, Byggeindustrien
· Aasm. Bunkholt, TreFokus
Sentrale kriterier for bedømmingen har vært:
· Innovativ og spennende trebruk
· Høy arkitektonisk kvalitet
· Energieffektivitet, økonomisk og arealeffektivt byggeri
· Bidratt til kompetanseutvikling hos involverte aktører
· Bidratt til leverandørutvikling
Kort om de andre nominerte til Årets trebyggeri 2019
Mjøstårnet
Verdens høyeste trehus – Mjøstårnet – på 85,4 meter. Det har blitt et prosjekt som virkelig har utfordret byggenæringen, tre som konstruksjonsmateriale og ikke minst den lokale treindustrien. Hovedkonstruksjonen er limtre og for øvrig er det brukt elementer i massivtre og bindingsverk. Prosjektet har banet vei for å vise at tre også kan benyttes i høyhus og med dagens teknologi kan man trolig bygge opp mot 150 meter med de rette forutsetningene.
Sted: Brumunddal
Prosjekttype: Hotell, kontorer, leiligheter og badeanlegg
Bruttoareal: 16.000 kvadratmeter
Totalentreprise: cirka 500 millioner kroner eks. mva.
Byggherre: AB Invest
Totalentreprenør: HENT
Arkitekt: Voll Arkitekter
Landskapsarkitekt: Selberg arkitekter
Rådgivere: RIB, RIBr, RIAko og RIByfy: Sweco l RIG: Løvlien Georåd l LARK: Selberg l RIVA, RIVEI: Vianova l Uavhengig kontroll og utvidet kontroll betong- og trekonstruksjoner: Rambøll l Teknisk bistand: Norconsult
JJK Kaffebrenneri
Joh. Johannson Kaffe sitt nye kaffebrenneri i Vestby er trolig ett av Norges mest miljøvennlige industribygg. Det er benyttet massivtre og utstrakt bruk av solceller. Bygget har passivhusstandard og er BREEAM Excellent-sertifisert. Bæresøyler, takkonstruksjon, trapper og håndløpere er i tre. Det er spesialdesignet kubbegulv og fasaden er av malmfuru.
Sted: Vestby
Prosjekttype: Industribygg
Byggherre: Joh. Johannson Kaffe
Totalentreprenør: AF Bygg Østfold
Bruttoareal: 9.450 kvadratmeter
Kontraktsum eks. mva.: 255 millioner kroner
Byggeledelse: Asenso
Prosjektledelse teknisk: Siv. Ing. Engeset
Prosjekteringsledelse teknisk: EVR Norge
Arkitekt: Arkitektene Astrup & Hellern
Landskapsarkitekt: InSitu
Rådgivere: Prosjektering Kielsteg, utvikling av bygg-konseptet for byggherre i forprosjektet: Control l RIB for trekonstruksjoner (massivtre og limtre), RIA, SHA-koordinator: COWI l RIB plasstøpt: Bright l RIBr, RIByFy: Sweco l RIG: Siv. Ing. Albert Ølnes l RIVA: LUVA Prosjekt l RIV, RIE: Structor Fredrikstad l RIM: Rambøll, Multiconsult l Solceller: AF Energi & Miljøteknikk
(Pressemelding)