Tre uten impregnering og glass med høy kvalitet er oppskriften til Hans-Roger Røed Starheim og Norgesvinduet Bjørlo.

Kjerneved er den grønne tråden

De sparer miljøet med kjerneved. – Vi sparer miljøet for femti tonn impregneringsvæske i året med å bruke kjerneved i stedet for å impregnere, sier Hans-Roger Røed Starheim i Norgesvinduet Bjørlo.

Fra papirutgaven

I sommer publiserer vi reportasjer fra papirutgaven.

Vil du lese flere reportasjer fra Treindustrien, kan du bestille abonnement her.

Det er miljø som er den grønne tråden i virksomheten, sier han selv. Han fikk litt av en start som daglig leder for vindusprodusenten på Nordfjordeid. Hans-Roger Røed Starheim tok over ledelsen akkurat da koronaen startet.

– Det har vært en utfordring. Men stabile og dyktige medarbeidere med god kompetanse har gjort at vi har klart oss gjennom et krevende år. Akkurat for byggevarebransjen har da heller ikke året vært det verste. Jeg er mer spent på hva som skjer fremover: Om aktiviteten holder seg oppe og om vi får satt i gang de prosjektene som ligger klare, sier han.

Råvare

For å lage gode vinduer uten at det går ut over miljøet, legger bedriften stor vekt på råvaren:

Kjerneveden holder – denne er felt for 200 år siden og har ligget 15 av årene i strandkanten utsatt for vær og vind.

– Vi så at ved å fjerne impregneringsvæske for å hindre sopp og råte og erstatte den med kjerneved, sparte vi miljøet for en del giftstoffer – bortimot femti tonn impregneringsvæske årlig. Da må vi ha tilgang på råvarer og dyktige fagfolk. Vi bruker rotstokken og førstestokken – vi bruker i utgangspunktet den delen av stokken som har størst andel kjerneved. Prisen er noe høyere, men samtidig sparer vi prosessen med impregneringsvæske. Men motivasjonen, det var å spare miljøet, understreker Starheim.

På møterommet hos Norgesvinduet Bjørlo har han en gammel furustokk som kommer fra en driftsbygning som ble satt opp på begynnelsen av 1900-tallet. Etter nyttårsorkanen i 1991 ble bygningen revet og deler av grindverket ble da liggende i mange år i fjæra på gården han kommer fra. Det viste seg at kjerneveden var like frisk selv om yteveden hadde tapt seg. Ideen var sådd, og det tok ikke lang tid før kjerneved var den nye standarden.

Miljøfortrinn

– Vi utnytter alt trevirket i prosessen vår. Og ved å bruke yteveden, som har lav andel kvist i den nedre delen av stokken på tømmeret, innerst på karmprofilen, leverer Norgesvinduet trevirke med kvistfri innside på sine produkter, sier Starheim.

Norgesvinduet regner ikke med å få så mye bedre betalt for vinduene sine enn konkurrenter som bruker impregnering. – Men det er en fordel den dagen du må velge miljøriktig. Det er klart det ville vært ønskelig å få bedre betalt, men vi har et salgsfortrinn i at vi bruker rent trevirke, sier han.

Produksjonsbedriften på Nordfjordeid eier Norgesvinduet-varemerket sammen med Norgesvinduet Svenningdal på Trofors.

God med glass

Firmaet arbeider med korte horisonter. – Det meste vi produserer, er tegnet av en arkitekt. Så er det mye som skal ha krav til både lystransmisjon, G-faktor og U-verdi som enkeltvis er lett å oppnå, men som blir en utfordring når du kombinerer, sier han.

Vindusprodusenten er opptatt av tre, men må også være flink med glass. – Det er blitt et eget fag. Det er krevende, for det skal ivareta så mange flere funksjoner nå enn for 20 år siden, ifølge Starheim.

Fabrikken på Nordfjordeid har vel 140 ansatte. Norgesvinduet Bjørlo eier merkevaren sammen med Norgesvinduet Svenningdal på Trofors. Begge bedriftene har Sintef Teknisk Godkjenning og EPD på produktene. Det blir stadig viktigere i Breeam-sammenheng.

Powered by Labrador CMS