Et nytt liv

LEDERARTIKKEL: «Nå er det ikke nok at materialene, arbeidet på byggeplassen og driften av det ferdige bygget er klima- og miljøvennlig. Nå gjøres det også stadig nye fremstøt for å bruke de samme materialene en gang til.»

Publisert

Treavfallet fra byggingen av en skole i Trondheim gjenvinnes og blir til nye sponplater. En limtrebasert svømmehall i Oslo er bygd for å rives og brukes på nytt et annet sted. Et kontorbygg, også det i Oslo, bygges med planene klare for hvordan det skal kunne demonteres og brukes om igjen. De tre Aktuelt-sakene som du finner på side 8 i vårens utgave av Treindustrien, forteller hver sin historie om hvordan kundene i byggenæringen planlegger grønne bygg på stadig nye måter. Nå er det ikke nok at materialene, arbeidet på byggeplassen og driften av det ferdige bygget er klima- og miljøvennlig. Nå gjøres det også stadig nye fremstøt for å bruke de samme materialene en gang til.

Dette er enda et område der tre har fordeler. Det kreves forskning, utvikling og kompetanse, men det er likevel enklere å finne gode måter for å bruke om igjen en trevegg enn den samme veggen satt opp i betong. Legg så til at de som bruker ressurser på å planlegge for å bruke bygg og materialer en gang til, gjerne er de som er mest opptatt av å bygge miljøvennlig. Følgelig er de fristet av tre allerede i utgangspunktet.

Som med alt annet nytt er det selvfølgelig gode muligheter for å sette seg på bakbeina, protestere og se på dette også som truende, ny konkurranse. Og som med alt annet nytt: Fremtiden tilhører den som prøver å tilpasse seg utviklingen – enten ved å utnytte det nye eller ved å skjerpe seg og bli enda flinkere til å konkurrere mot det.

Denne våren som sagbruk etter sagbruk forteller at de ikke klarer å levere nok, bør det i hvert fall ikke være grunn til å frykte ombruk som en konkurrent på råvaresiden. Med alle de spennende planene om alt som tre kan brukes til, er det større fare for at det blir for lite enn for mye å ta av i fremtiden.

Powered by Labrador CMS