Illustrasjonsfoto: Södra
Illustrasjonsfoto: Södra

Södra med gjennombrudd innen tekstilgjenvinning

I dag finnes det ingen aktører som i stor skala kan gjenvinne fiber fra blandingstekstiler. Dette kan Södra ha gjort noe med.

Publisert
Lars Idermark. (Foto: Södra)
Lars Idermark. (Foto: Södra)

– I dag resirkuleres en forsvinnende liten andel av verdensproduksjonen av klær og tekstiler. I prinsippet går alt til forbrenning eller deponi. Men takket være svensk innovasjonskraft og en vilje til å bidra til de nødvendige klimaendringene, kan dette endre seg på globalt nivå, sier Lars Idermark, administrerende direktør i Södra, i en pressemelding.

Skiller bomull og polyester

Johannes Bogren (Foto: Södra)
Johannes Bogren (Foto: Södra)

En av de største hindringene for resirkulering av tekstiler er at materialer vanligvis blandes i produksjonen. Med Södras nye teknologi kan blandingen av bomull og polyester, som er en av de vanligste tekstilene på markedet, skilles fra hverandre. Den rene bomullsfiberen blir deretter blandet inn i produksjonen av markedsmasse, som deretter kan brukes til å produsere nye tekstiler.

– Nå tegner vi om kartet for mote- og tekstilindustrien ved å tilby resirkulering av tekstiler, slik at en genser kan bli en genser igjen. Dette vil gi stor verdi for våre kunder og ikke minst for motebransjen, sier Johannes Bogren, direktør i Södra Cell Bioproducts.

Kun hvite tekstiler foreløpig

Helena Claesson (Foto: Södra)
Helena Claesson (Foto: Södra)

I løpet av denne høsten har Södras massefabrikk i Mörrum produsert masse som inneholder 20 tonn kasserte tekstiler. Foreløpig kan Södra bare håndtere hvite tekstiler, men målet er å finne en løsning for fargede tekstiler også. Et annet mål er å gjenbruke restproduktene fra polyesteren også.

I forsøkene har Södra brukt brukte laken, duker og badekåper fra svenske hoteller og sykehus. Svenske Berendsen Textil Service, som tilbyr løsninger for tekstilutleie, har levert materialet.

Også andre tekstiler

– Vi vil ikke bare kunne motta blandinger av bomull og polyester, men også viskose og lyocell. Den teknologiske endringen i prosessene våre betyr at vi vil trenge store mengder tekstiler. Samtidig har vi offensive bærekraftmål innen Södra sier Helena Claesson, prosjektleder, Södra.

Selskapet leter derfor nå etter selskaper med sterke ambisjoner om bærekraft, som ønsker å samarbeide ​og levere tekstiler. Responsen vil avgjøre både oppstart og framtidig produksjonskapasitet, sier hun.

Södra beskriver ikke teknologien de bruker i tekstilgjenvinningen, men opplyser at produksjonen vil starte på 30 tonn i løpet av inneværende år. Men det langsiktige målet er å nå opp til 25 000 tonn tekstiler for innblanding i masseproduksjonen.

Sødra har laget denne videoen om prosjektet:

Les mer: oncemore.sodra.com

(Pressemelding)

Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

Vil du bli bedre kjent med bladet?
- Last ned bladet elektronisk
- Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om