Svanemerket strammer inn kravene til møbler
De nye kravene skal særlig være med på å fremme sirkulær økonomi – og dermed redusere møblenes klimabelastning.
Svanemerkets nye krav til møbler legger særlig stor vekt på tre av tidens store spørsmål: sirkulær økonomi – og dermed også klima – og FNs bærekraftsmål.
– Svanemerkede produkter skal være blant de miljømessig beste på markedet. Derfor strammer vi jevnlig inn på kravene, slik at de holder tritt med ny kunnskap og utvikling i markedet, sier Jarle Skeidsvoll, direktør i Miljømerking Norge, i en pressemelding.
På denne måten er Svanemerket med på å bidra til en bærekraftig utvikling, understreker han.
– I forbindelse med denne revisjonen har vi satt søkelys på å stramme inn på krav som kan fremme sirkulær økonomi og bærekraftsmålene, sier Skeidsvoll.
Fremmer bruk av bærekraftige materialer
– De nye miljøkravene har et sirkulært fokus og fremmer lengre levetid og gjenbruk av materialer. Og fordi 45 prosent av klimabelastningen, ifølge den britiske tenketanken Ellen MacArthur Foundation, kommer fra produksjon og forbruk, er dette også krav som kan bidra til å redusere møblenes klimabelastning, sier Skeidsvoll.
For eksempel fremmer de nye kravene bruk av bærekraftige fornybare, gjenbrukte og resirkulerte materialer, som fører til en mer effektiv og bærekraftig bruk av ressurser.
Skadelige kjemikalier må ut av materialkretsløpet
De reviderte kravene regulerer både mengden og typen kjemikalier som kan brukes i produksjonen, tilsettes møblene eller brukes til overflatebehandling. Disse kravene øker muligheten for å gjenbruke materialene når møblene er utslitt. Å utelate skadelige kjemikalier fra produkter er svært viktig for å få fart på den sirkulære økonomien. Det er jo ressursene vi ønsker å bruke om igjen – ikke de giftige stoffene.
Designet for sirkulær økonomi
I den sirkulære økonomien er det viktig at materialer og produkter er del av det økonomiske kretsløpet med høyest mulig verdi i lengst mulig tid.
– Svanemerkede møbler er designet med sirkulær økonomi for øyet. Det skal være mulig å demontere møblene for å reparere dem, resirkulere materialene og bruke gjenbrukte eller fornybare materialer. Vi stiller også krav om garanti for at viktige reservedeler skal være tilgjengelige. Samtidig skal møblene ha god kvalitet som følger internasjonale standarder for produktkvalitet og sikkerhet. Å fremme lang produktlevetid reduserer behovet for nye produkter, noe som fører til mer effektiv ressursbruk og lavere klimapåvirkning, sier Jarle Skeidsvoll.
FNs bærekraftsmål i praksis
En gjennomgang av de nye kravene viser at svanemerkede møbler bidrar til en rekke av FNs bærekraftsmål. Først og fremst gjelder dette mål nr 12 om å sikre ansvarlig forbruk og produksjon. For eksempel stiller Svanemerket emisjonskrav til f.eks. fyllmaterialer og lim, noe som bidrar til et godt innemiljø – og krav om sertifiserte bærekraftige og sporbare treråvarer, som bidrar til bærekraftig forvaltning og effektiv utnyttelse av naturressursene.
Økende interesse for svanemerkede møbler
Svanemerket er Nordens offisielle miljømerke, og nesten 70 virksomheter i Norden har sertifiserte møbler med Svanemerket. Det er 52 prosent flere enn i 2016. Veksten har vært særlig sterk det siste året. Fra 2019 til 2020 steg antallet med 18 prosent.
Den økende interessen for Svanemerket avspeiler seg i det brede utvalget av svanemerkede møbler. Det finnes mange møbler til boliger, som senger, sofaer, bord, barnemøbler, kjøkken- og baderomsinnredninger. Til det profesjonelle markedet er det også bredt utvalg av kontormøbler og møbler til institusjoner.
Webinar om de nye kravene
Virksomheter som ønsker å høre mer om Svanemerkets nye miljøkrav til møbler og innredninger, og om hvordan man får sertifisert møbler, kan melde seg på et webinar den 4. februar.
(Pressemelding)