Vestre bygger verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk
Den norske møbelprodusenten Vestre har møblert både Aker Brygge i Oslo og Times Square i New York. Nå skal familiebedriften bygge verdens mest miljøvennlige møbelfabrikk, The Plus, på Magnor i Innlandet.
Dette blir den største enkeltinvesteringen i norsk møbelindustri på flere tiår. Fabrikken, som er designet av det verdenskjente arkitektkontoret BIG Bjarke Ingels Group, vil bli et globalt utstillingsvindu for bærekraftig og høyeffektiv produksjon.
– Vestre skal være verdens mest bærekraftige møbelprodusent og et viktig steg for å oppnå dette er å bygge fabrikken The Plus. Gjennom banebrytende teknologi og skandinavisk samarbeid kan vi produsere raskere og grønnere enn noen gang før og på den måten sikre vår globale konkurransekraft. sier daglig lederen i Vestre, Jan Christian Vestre, i en pressemelding.
Investeringen er på nærmere 300 millioner kroner og det planlegges med en byggestart allerede over sommeren. Helelektriske Tesla-trailere skal gå mellom dagens fabrikk i Torsby i Sverige og den nye på Magnor i Norge.
Smarte roboter og selvkjørende trucker
The Plus blir Nordens første industribygg som oppnår aller høyeste miljøklassifisering BREEAM Outstanding, blant annet ved bruk av massivtre og utslippsfri byggeplass.
– De menneskeskapte klimaendringene er vår tids største utfordring. Jeg mener veldig sterkt at alle kan redde verden litt. Hvor bærekraftige vi er, er et resultat av de valgene vi tar, sier Vestre som vil inspirere flere til å ta del i det grønne skiftet.
Møbelfabrikken vil ta i bruk flere Industri 4.0-løsninger, som for eksempel smarte roboter, selvkjørende trucker og at hele fabrikken kan styres med et nettbrett. Som en forutsetning for mer miljøvennlig produksjon er alt basert på fornybar og ren energi. Fabrikken vil være «Paris Proof», det vil si at den har minst 50 % lavere klimagassutslipp enn tilsvarende konvensjonelt prosjekt.
Hele virksomheten i Vestre er knyttet opp mot ni av FNs 17 bærekraftsmål. Det 12. målet handler om ansvarlig forbruk og produksjon. For Vestre betyr dette at det ikke skal lages noe som går i stykker. Derfor opererer selskapet med livstidsgaranti mot rust og om noe må repareres, garanterer Vestre reservedeler i ubegrenset tid.
Følelse av å være i skogen
Gjennom sine møbler vil Vestre skape steder der folk kan møtes på tvers av sosiale, kulturelle og økonomiske forskjeller. Når mennesker kommer sammen, oppstår tillit og fellesskap. Dette har også vært et bærende prinsipp når det anerkjente arkitektkontoret BIG Bjarke Ingels Group har designet The Plus, skriver selskapet.
– Vi har designet en enkel geometri som sprer massen i fire hovedretninger for å skape en følelse av å være i skogen hele tiden og samtidig oppnå en rasjonell produksjonsflyt i fabrikken. Sentrum av plusset danner et effektivt logistikk-knutepunkt og en møteplass for ansatte og besøkende som gir maksimal åpenhet, sier Bjarke Ingels.
Styrker både norsk og svensk industri
Med spektakulær arkitektur, besøkssenter og 300 mål park vil The Plus bidra til å utvikle Magnor til en attraktiv destinasjon for besøkende fra hele verden. Stedet har lang kultur- og industrihistorie som utgangspunkt for global merkevarebygging. Med sin strategiske plassering mellom Oslo og Vestres fabrikk i Torsby i Sverige, vil det være et naturlig logistikk-knutepunkt med god vei- og banetilknytning til Europa og videre til USA.
– Vi brenner for skandinavisk industrisamarbeid, og mener at de skandinaviske landene i større grad bør konkurrere sammen i globale markeder. For Vestre er det et strategisk mål å ha produksjon i flere land i Skandinavia, basert på historiske, industrielle, kompetansemessige og kulturelle fortrinn, sier Vestre.
I 2013 åpnet Vestre fabrikk i Torsby i Sverige, designet av det norske arkitektkontoret Snøhetta. Når fabrikken på Magnor åpner, vil Torsby rendyrkes til produksjon av stål- og aluminiumskomponenter som deretter sendes videre til Magnor for lakkering og montering. Ettersom de samtidig tar hjem mer metallbearbeiding til Torsby, vil det innebære nye, store investeringer og behov for mer arbeidskraft også på fabrikken i Sverige.
– Denne investeringen styrker derfor både norsk og svensk industri samtidig, konkluderer Vestre.
(Pressemelding)