Moelven Limtre til WOPAS kraftstolper
Moelven begynte å levere limtrestolper tidlig på 80-tallet. Nå vil det igjen være kraftstolper laget av limtre fra Moelven. WOPAS AS fra Hallingdal la nylig inn sin første bestilling på 22 m lange massive-elementer som råvarer sine trestolper.
– Vi jobber normalt med naturstolper av gran, men i de lengste lengdene er limtre attraktiv. Moelven kan levere opptil 31 m, og dette gjør at vi kan levere hele stolperegisteret fra 8-31 meter med leveringstid på få måneder. Det er relativt kort, sier Thomas Lindblad i WOPAS i en pressemelding.
Plast erstatter impregnering
Åge Holmestad er prosjektutvikler og spesialrådgiver ved Moelven Limtre. Han hjalp til med å starte opp Moelvens stolpeproduksjon tidlig på 80-tallet etter at han kom til Moelven fra Statkraftverkene.
– Kraftstolper laget av limtre er ikke noe nytt for oss, men trekonstruksjon er veldig aktuelt i dag med tanke på bærekraft. Der har WOPAS sitt konsept helt nye egenskaper, sier Holmestad.
WOPAS kombinerer materialegenskapene fra tre og polyetylen i produktene sine, ved at treet dekkes med et 9 mm tykt lag polyetylen. Trebeskyttelsessystemet kalles Wood Plastic Systems, er uten treimpregnering og har en levetid på minst 80 år. Etter endt bruk som stolpe kan polyetylenen og trematerialet skilles fra hverandre og resirkuleres.
Binder CO2 i lang tid
Primærmarkedet til WOPAS er infrastrukturprodukter, kraftoverføringsstolper og belysning, og peler til marine konstruksjoner som motstår marine «treborere». Den siste området er landbruk, hvor stolpene tåler det aggressive miljøet i eksempevis fjøs.
– Det er en spennende teknologi som WOPAS har. Vi ser fordeler ved at de kan bruke gran og at de leverer så tydelig på bærekraftsmålene. WOPAS-konseptet binder CO2 i lang tid og etter endt bruk kan man resirkulere både tre og polyetylen til nye produkter. Dette er nye drivkrefter for kraftstolper av limtre, sier Åge Holmestad innsiktsfullt.
WOPAS bekrefter det bildet.
– Det er et paradigmeskifte for trestolper som kan resirkuleres, sammenlignet med tradisjonelle metoder som bare har halvparten av levetiden og deretter forbrennes eller går til deponi. Vi er sikre på at det snart vil bli flere leveranser, og blant annet er det interesse for markedet for 27 meters stolper til beredskap. Du kan lagre stolpene i lang tid og deretter sette stolpene overalt uavhengig av drikkevannskilder eller andre miljøhensyn, avslutter Thomas Lindblad.
(Pressemelding)