Latvijas Finieris satser på å lansere kryssfinerprodukter som er limt med det nye limet gradvis fra og med 2019. (Illustrasjonsfoto: Latvijas Fineris)
Latvijas Finieris satser på å lansere kryssfinerprodukter som er limt med det nye limet gradvis fra og med 2019. (Illustrasjonsfoto: Latvijas Fineris)

Ny type lim for kryssfiner

Latvijas Fineris har utviklet et nytt lim der biobasert fornybart lignin i stor grad erstatter tradisjonell fossil fenol.

Publisert Sist oppdatert

«Det kan anses for å være den mest betydningsfulle innovasjonen innen liming av kryssfiner på mange tiår», skriver Latvijas Fineris i en pressemelding.

Produktet, som har fått navnet Riga Ecological og er ment for Riga-kryssfiner, er utviklet i samarbeid med Stora Enso, som er verdensledende innen kjemisk og mekanisk skogindustri.

– Vi gjør alltid vårt ytterste for å kunne tilby kundene våre de nyeste produktløsningene og den mest moderne teknologien. Men vår limteknologi der Stora Enso Kraft lignin Lineo™ brukes, går enda lenger, sier Mārtiņš Lācis, styremedlem i Latvijas Finieris.

Han utdyper:

– Den reduserer karbonfotavtrykket til Riga-kryssfineren fra produksjon til sluttbruker og gir Rigas kunder en viktig konkurransefordel på det stadig mer miljøbevisste markedet.

Alle tekniske egenskaper i Riga-kryssfineren forblir uendret ved bruk av denne nye og mer miljøvennlige ligninbaserte limteknologien. Latvijas Finieris satser på å lansere kryssfinerprodukter som er limt med det nye limet gradvis fra og med 2019.

– Vi har i flere år undersøkt mulighetene for å erstatte fossilbasert fenol med bærekraftig biobasert lignin i limet vårt, forteller Mārtiņš Lācis.

– Lignin er et resirkulerbart og miljøvennlig stoff som finnes i store mengder i trær og planter over hele verden. Derfor har man nylig begynt å forske aktivt på lignin for å utvikle nye og mer avanserte bruksområder. Denne nye teknologiske utviklingen har vist lovende resultater og er i dag en av de globale megatrendene. Riga Ecological er en av dem, sier han.

(Pressemelding)

Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

Vil du bli bedre kjent med bladet?
- Last ned bladet elektronisk
- Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om