Optimera og Hunton går sammen om lavere klimautslipp fra byggenæringen (Foto: Hunton)
Optimera og Hunton går sammen om lavere klimautslipp fra byggenæringen (Foto: Hunton)

Optimera og Hunton satser sammen

Med flere miljøvennlige bygg som felles mål, satser Optimera og Hunton sammen på produktet «Grønne elementer».

Publisert

De nye ferdigelementene fra Optimera er laget med trefiberplater fra Hunton.

– Sammen er vi de første som går ut og spesifiserer at vi bygger elementene så grønne som mulig, og mener selv at vi har et forsprang på resten av bransjen. Vi stiller høye krav til produktene vi setter på markedet, og vår oppfatning er at vi har et ansvar for å levere bedre enn det vi trenger, sier teknisk sjef i Optimera Byggsystemer, Christoffer Aas Clementz, i en pressemelding.

Fra mineralull til trefiberisolasjon

Optimera er Norges største forhandler av trevare. I deres ferdigelementer har isolasjonen hittil bestått av mineralull. Med Grønne elementer kan disse nå også fås med Hunton Nativo® Trefiberisolasjon. Det betyr at isolasjonsmattene som monteres ferdig i veggelementene er basert på treflis fra norsk skog, i stedet for stein, glass eller mineralull.

Det nye produktet leder til redusert karbonfotavtrykk sammenlignet med andre isolasjonsmaterialer, da produksjonen av trefiberisolasjon krever mindre energi enn produksjon av tradisjonell isolasjon, skriver Hunton i meldingen. Den fornybare trefiberisolasjonen er produsert av kortreist treflis fra norske skoger, og lagrer mer CO2 enn det som slippes ut ved produksjon. I tillegg er isolasjonen behagelig å jobbe med og gir ingen kløe eller ubehag, har høy varmelagringskapasitet, gode fukthåndteringsegenskaper og gode lyddempende egenskaper

Mindre varmetap med vindsperre fra Hunton

I Grønne elementer brukes også trefiberplaten Hunton Vindtett Plus™ som vindsperre, i stedet for plastduker. Vindsperrene har fals som gjør at det kun trengs én spikerrad i skjøten, og med tykkelse på 19 millimeter kan de inngå i byggets bærekonstruksjon. Dermed kan Optimera redusere dimensjonene på bindingsverket. I stedet for å bruke stendere og spikerslag med 48 millimeter, kan de nå bruke 36 millimeter. Slik gir vindsperrene fra Hunton færre kuldebroer. Den økte tykkelsen på vindtettplatene har i tillegg isolerende effekt, og et smalere konstruksjonsvirke gir mindre varmetap.

Ytterst består Optimeras nye veggelementer av en 19 mm tykk trefiberplate, deretter trefibermatter på 200 og 50 millimeter, og imellom ligger dampsperren Hunton Intello® Plus. Denne dampbremsen erstatter plastfolie i alle typer isolerte og diffusjonsåpne bjelkelag, tak- og veggkonstruksjoner. Den gir optimal beskyttelse mot fukt og muggdannelse, samt mot kondensering.

Bransjesamarbeid om grønne prosjekter

Optimera er fra før en stor kunde av Hunton.

– Vi har allerede flere gode samarbeid bak oss, og våre to virksomheter har like verdigrunnlag med stort fokus på miljø. Å gå i samarbeid med Optimera om Grønne elementer var et naturlig valg for oss, og samtidig en spennende mulighet til å vise vei mot en mer bærekraftig byggenæring, sier Thomas Løkken, teknisk sjef i Hunton.

Aas Clementz er også glad for samarbeidet med bransjekollega Hunton.

– Vi kunne ikke ha klart dette alene, og vi er trygge på samarbeidet med Hunton etter gode erfaringer fra tidligere FoU-prosjekter, avslutter han.

Grønne elementer har teknisk godkjenning av Sintef Byggforsk, og løsningen vil offisielt lanseres under messen Bygg Reis Deg i oktober 2019. Ved messens åpning vil det første prosjektet med Grønne elementer stå ferdig.

(Pressemelding)

Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

Vil du bli bedre kjent med bladet?
Last ned bladet elektronisk

Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Mer om Grønne elementer

  • 19 mm Vindtettplater med fals gjør at det kun trengs én spikerrad i skjøten. Den økte tykkelsen har i tillegg isolerende effekt.
  • Smalere bindingsverk på 36 millimeter utgjør en mindre kuldebro enn 48 millimeter, samtidig som det blir mer plass til isolasjon.
  • Trefiberisolasjon benyttes i veggen. Den er allergivennlig, har høy varmelagringskapasitet, gode fukthåndterende- og lyddempende egenskaper.
  • Trefiberplaten Hunton Vindtett Plus™ benyttes som vindsperre i stedet for plastduker.
  • Dampsperren Hunton Intello® Plus opptrer både tett og åpen avhengig av fuktigheten inne i rommet.
Powered by Labrador CMS