Treindustrien 1/2020 er ute nå

Østlaft har produsert i Latvia i nærmere 20 år og levert 550–600 hytter og hus i Norge. Nå blir det helnorsk produksjon med tømmer fra Tinnoset Sag i ny fabrikk.

Publisert

Den nye Østlaft-fabrikken kan bygge 50 hytter i året, men anlegget er klart for en dobling. Hele byggeprosjektet har vært holdt hemmelig lenge.

– Det er fire år siden vi begynte å lufte idéen om å starte egen fabrikk. Kundene vil helst ha norsk. Det har gått bra med produksjonen i Latvia, og vi synes vi har levert et bra produkt, men vi vil jo ha det helnorsk, sier eier Esten Kjølvang.

Du kan lese mer om Østlaft i Treindustrien 1/2020. I tillegg finner du dette:

Leder:
Importskam
«Sagbruk, høvlerier og trevarefabrikker er hjørnesteinsbedrifter i en lang rekke kommuner. Den som aktivt lar være å støtte den lokale bedriften, vil – for å bruke en klisjé – pisse i buksa for å holde varmen.»
Les lederartikkelen her

Ikke bare massivtre
Treindustrien reagerer på at kunder i det offentlige forlanger massivtre, glemmer bredden i treproduktene og ikke får de beste byggene.

Norsk er mer miljøvennlig
Det er enorme forskjeller i CO₂-avtrykk om trelast kommer fra Norge eller andre steder i Europa. Norske Trevarer prøver å få kundene til å skjønne at norsk er billigere, også.

Thunberg taler treets sak
Miljøaktivist Greta Thunberg trekker frem tre som en del av løsningen på klimakrisen.

Friskere ansatte sponser tre
Det kan hende tre var dyrere enn betong ville vært i Finansparken i Stavanger. Men det har SR-Bank tenkt å spare inn med høyere produktivitet og lavere sykefravær.

TEMA: Utstyr til sagbruk og høvlerier

Kamera med intelligens
Målet er å få kundenes virksomhet til å gå bedre, sier Magnus Skoglund i Scanware og Finscan-sjef Jyri Smagin. De bruker kunstig intelligens for å avdekke mer med kameraene sine.

Jubilerer med bredde
– Kundene setter veldig pris på at jeg kan være rådgiver, sier Hans-Martin Fahre i 30-årsjubilerende HM Verktøy og Maskin. Den vanskeligste jobben er å få ut budskapet om hvor bredt tilbudet hans er.

Odden-produktene ut i Europa
Norske kunder kommer ikke til å merke endringer hos Ringsaker Industriservice, Odden og USNR. Men med USNR på laget kan Odden-produktene bli solgt over hele Europa.

To mann driver hele laftefabrikken
De henter hjem produksjonen fra Baltikum og gjør alt på fabrikk. Den nye Østlaft-fabrikken kan bygge 50 hytter i året, men anlegget er klart for en dobling.

Elvestuen: Tre er løsningen
Bygg i tre er løsningen for å få ned klimautslippene, ifølge Ola Elvestuen. – Dere er med på noe som har mye større betydning enn bare ett bygg, sier han til Splitkon og resten av leverandørene på Gjennestad videregående skole.

FASTE SIDER:

  • Aktuelt
  • Bransjenytt
  • Produktnyheter
  • Bransjeguiden

Treindustrien

Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

Vil du bli bedre kjent med bladet?

Bestill abonnement

Last ned bladet elektronisk

Powered by Labrador CMS