Treindustrien 2/2016 er ute nå

Tema i denne utgaven er automasjon og sponavsug. Se hva du kan lese om her.

Publisert

Bare ei trebru
LEDER: Det er bygd over 200 større trebruer i Norge de siste 20 åra og de fungerer godt.
Les lederartikkelen her

REPORTASJER

Leverte tidenes svennestykke
Vebjørn Bjerke har aldri vært så glad i skolen, men for et svennestykke han har levert. Fyllingsdøra i kvistfri malmfuru skal være det beste prøvenemda noen gang har sett.

Løfter fram malmfurua
Telemarksbruket i Bø har lenge levert furu med høy kjernevedandel. Nå har de spesialisert seg på produksjon av malmfuru med hundre prosent kjerneved, som Moelven markedsfører under merkenavnet Malm100.

Kartlegger luft i lavenergihus
Er dagens ventilasjon i bolighus tilpasset lavenergihusene og har materialbruken betydning for ventilasjonsbehovet? Det er noen av problemstillingene som det internasjonale prosjektet Anneks 68 skal vurdere.

Tretrend i Milano
Rene ater i tre, blanke metaller, stein og øyel. Det er materialene som dominerte på Milanomessen som regnes som verdens største og viktigste møbelmesse.

Fornøyde norske utstillere
14 norske bedrifter deltok på den norske standen Inside Norway i Milano, og responsen var god. Sjelden har norske utstillere hatt så mange besøkende.

Tre er framtidas produkt
Tre er noe vi kan leve med livet ut. Det er miljøvennlig og blir bare penere etterhvert som tida går. Det mener den verdenskjente designeren Naoto Fukasawa.

Arkitektur og industri går hånd i hånd
Bruken av industrielle prefabrikkerte trematerialer begrenser ikke den arkitektoniske friheten. Noen ganger er det nødvendig med industri om du skal lykkes. Det mener Einar Jarmund i arkitektkontoret Jarmund/Vigsnæs.

TEMA: AUTOMASJON / SPONAVSUG

Robotene overtar
Moelven Byggmodul AB i Säe henter inspirasjon fra bilindustrien og investerer 72 millioner svenske kroner i modulproduksjon med roboter. Det skal, ifølge selskapet, gi en kapasitetsøkning på 80 prosent.

Velger undertrykksanlegg
– Mange velger undertrykksanlegg der viftene plasseres på den rene siden av prosessen, forklarer Asle Dagsland i Dagsland Miljø. Rogalands-bedriften er blant landets ledende innen sponavsug og filteranlegg.

Større utvalg med nye eiere
I mars i or kjøpte amerikanske USNR det svenske rmaet Søderhamn Eriksson AB. Resultatet er et bredere produktspekter og et komplett optimerings-og styringsprogram som bygger på en felles plattform.

Storinvestering berger arbeidsplasser
Ofte fører investeringer i nytt utstyr til nedbemanning, men på Moelven Soknabruket har nyinvesteringene reddet ni arbeidsplasser.

Kameraene overtar sorteringen
Sist høst tok Moelven Mjøsbruket i bruk kamerabasert sortering i tørrsorteringsanlegget. Der de tidligere kjørte med tre mann, holder det nå med én.

Kvalitetssortering for høvlerier
Woodeye representer en annen type automatisk sorteringsteknologi. Det første anlegget ble levert til daværende H-vinduets fabrikk på Kirkenær (Moelven Prol) i 1986.

FASTE SIDER:

  • Aktuelt
  • Bransjenytt
  • Messekalenderen
  • Produktnyheter
  • Bransjeguiden

Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

Vil du bli bedre kjent med bladet?
- Last ned bladet elektronisk
- Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om