Oodi-biblioteket i Helsinki var et komplisert prosjekt. Timbeco, som blant annet leverte takelementene, lærte hvor viktig det er å 3D-skanne underveis for å få alt riktig. (Foto: Vadelmavene)

Mer prefab, sikrere byggeplass

Prefab er ikke bare for å bygge bedre, men også for å bygge tryggere. – Du kan redusere risikoen for alvorlige skader på byggeplassen med opptil 80 prosent, hevder Tõnis Vaiksaar i Timbeco.

Publisert

Denne artikkelen er hentet fra Treindustrien nr 2/2019.

Vaiksaar er salgssjef for element- og modulselskapet i det estiske trehuskonsernet Timbeco. Han var en bransjefolkene som holdt foredrag da forskere fra Skandinavia og Baltikum inntok Tallinn på konferansen Forum Wood Building Baltic.

80 prosent færre

Tõnis Vaiksaar i Timbeco peker på hvordan det er mye tryggere å gjøre mer av jobben på fabrikken og mindre ute på byggeplassen.

HMS på byggeplassen etterleves ikke alltid helt på den samme måten i de baltiske landene som i Norge. Det gjør også at det er lettere å huske på sikkerheten som argument for å produsere mer på fabrikken og mindre på byggeplassen:

– Prefab handler om bedre bygging, men også om å minimalisere ulykkespotensialet. Prefab er bedre for kvalitet, budsjett og tid. Du kan redusere faren for alvorlige skader på byggeplassen med opptil 80 prosent, ifølge Tõnis Vaiksaar.

3D-skanning

Bedre arbeidsforhold uten snø, vind og regn når mer av jobben gjøres på fabrikken. Timbeco har levert elementene til Steinerskolen på Gjøvik.

Det nye sentralbiblioteket i Helsinki er det ferskeste skryteprosjektet til Timbeco. Men konsernet har også flere bygninger i Norge på samvittigheten: Torgkvartalet i Trondheim, Lervig Brygge i Stavanger, Foyntaket i Tønsberg, Bardufoss skole, Steinerskolen på Gjøvik og en rekke boliger og hytter, blant andre.

Når arbeidet gjøres på fabrikken i stedet for på byggeplassen, blir resultatet høyere kvalitet til lavere pris, sier Kodumaja-sjef Andrus Leppik.

– På «normale» byggeprosjekter kan du forkorte byggeperioden, redusere ulykkesrisikoen og holde tidsplanen og budsjettet. Det vi lærte av det kompliserte bibliotekprosjektet, var at vi ikke kan hoppe over 3D-skanning av vegg- og takstrukturen. Hvis det er komplisert, må vi se på prosjektet på samme måte som et renovasjonsprosjekt, sier Vaiksaar og tenker på behovet for å korrigere underveis.

Oodi, som biblioteket heter, bød spesielt på kompliserte takkonstruksjoner: Tunge elementer som heller i forskjellige retninger og måtte løftes på plass fra bare den ene siden av bygningen. – Festeløsningene for fasadene måtte vi finne opp underveis – det gikk ikke an å bruke standardløsninger, sier Tõnis Vaiksaar.

Raskere bygging

Andrus Leppik leder Kodumaja – et annet estisk konsern som har levert moduler til en rekke norske byggeprosjekter. – Norge er det desidert største landet på kundelisten vår. 6441 av 7632 leiligheter vi har levert til, ligger i Norge, sier Leppik, som spesielt trekker frem Treet i Bergen.

– Når det meste arbeidet blir gjort på fabrikken, så får vi høyere kvalitet til lavere pris. Arbeidsforholdene er bedre uten regn, vind og snø. Med effektive byggemetoder er det gode muligheter til å kutte byggetiden. Industriell produksjon lar mange arbeide samtidig på prosjektet, forklarer han.

– Men det er viktig å gjøre de fleste viktige beslutningene om byggingen før produksjonen og byggingen starter, understreker Kodumaja-sjef Andrus Leppik.

Powered by Labrador CMS