Fotomontasje: Finansparken (foto: Sindre Ellingsen), Mjøstårnet (foto: Voll Arkitekter AS + Ricardo Foto) og JJK Kaffebrenneri (foto Astrup & Hellern)
Fotomontasje: Finansparken (foto: Sindre Ellingsen), Mjøstårnet (foto: Voll Arkitekter AS + Ricardo Foto) og JJK Kaffebrenneri (foto Astrup & Hellern)

Disse er nominert til Årets trebyggeri 2019

Et av landets mest særpregede næringsbygg, verdens høyeste trehus og et av landets mest miljøvennlige industribygg.

Publisert

Treteknisk og TreFokus vil i samarbeid med Byggeindustrien dele ut prisen Årets trebyggeri 2019 på Byggegallaen den 25. mars. Juryen har nå gått gjennom et stort antall prosjekter, som er ferdigstilt i 2019, og har plukket ut tre kandidater til prisen: Finansparken, Mjøstårnet og JJK Kaffebrenneri.

– Juryen hadde også i år en krevende jobb i år. Antall innmeldte prosjekter til kåringen øker for hvert år, og svært mange av dem hadde vært verdige vinnere av prisen. Vi er veldig fornøyde med de tre kandidatene som er nominert, de viser bredden og kvaliteten vi nå ser bruk av tre i byggeri, forteller daglig leder Aasm. Bunkholt i TreFokus i en pressemelding.

Mjøstårnet. (foto: Voll Arkitekter AS + Ricardo Foto)
Mjøstårnet. (foto: Voll Arkitekter AS + Ricardo Foto)

Mjøstårnet

Verdens høyeste trehus – Mjøstårnet – på 85,4 meter. Det har blitt et prosjekt som virkelig har utfordret byggenæringen, tre som konstruksjonsmateriale og ikke minst den lokale treindustrien.

JJK Kaffebrenneri (foto: Astrup & Hellern)
JJK Kaffebrenneri (foto: Astrup & Hellern)

– Visjonen med prosjektet var å vise hva som er mulig. Norge har skrevet under Parisavtalen om reduksjon av CO2-utslipp og politikerne oppfordrer til at prosjekter skal være bærekraftige og materialer skal være kortreise. Derfor bygde jeg Mjøstårnet, sier byggherre Arthur Buchardt.

JJK Kaffebrenneri

Massivtre, solceller, passivhusstandard og BREEAM Excellent-sertifisering. Joh. Johannson Kaffe sitt nye kaffebrenneri i Vestby er trolig ett av Norges mest miljøvennlige industribygg.

Finansparken (foto: Sindre Ellingsen)
Finansparken (foto: Sindre Ellingsen)

Bæresøyler, takkonstruksjon, trapper og håndløpere er i tre. Det er spesialdesignet kubbegulv og fasaden er av malmfuru.

– Det er synlig treverk nesten uansett hvor du går i bygget. Gulvet på grunnen er av betong og første etasje i deler av bygget har betongsøyler og hulldekker med påstøp for å sikre stabiliteten til bygget. Ellers er det tre som er hovedmateriale både inn- og utvendig. Til og med heissjakten er laget av tre, men den er stort sett dekket med gips av brannsikkerhetshensyn, sier Kim Fjelstad, prosjektleder i AF Gruppen.

Finansparken

I Bjergsted i Stavanger har Veidekke Entreprenør ført opp det som trolig er et av Norges flotteste og mest særpregede kontor/næringsbygg. Bygget har sju etasjer over bakkenivå og tre under. Samlet areal er på 22.800 kvadratmeter. Alt over bakken er i hovedsak trekonstruksjoner og treinteriører.

Prosjektdirektør Helge Opedal i Veidekke Entreprenør forteller at Finansparken bød på en rekke utfordringer. Han sier at bygget har utfordrende geometri og bæring fra bunn til topp, med lite gjentakelse. Geometrien, arkitekturen og de spesielle løsningene gjorde også innredningen krevende. – Resultatet har blitt det flotteste bygget jeg har vært i. Det har vært morsomt å bygge og vil bli et godt sted å være. Bygget viser meget flott håndverk og vi har hatt god kontroll på kvaliteten, sier Opedal.

Stor interesse

Det er stor interesse for bruk av tre i store bygg og anlegg. De siste årene har det vært realisert en rekke større byggeprosjekter med utstrakt bruk av tre. Dette skyldes blant annet økende kompetanse i bruk av tre, en ny grad av bevissthet rundt miljø, og utvikling av nye konsepter og løsninger. Prisen skal bidra til å markere og fremme denne positive utviklingen, skriver TreFokus i pressemeldingen.

(Pressemelding)

Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

Vil du bli bedre kjent med bladet?
- Last ned bladet elektronisk
- Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Årets Trebyggeri 2019

Årets Trebyggeri 2019 gjelder byggeri realisert/sluttført i løpet av 2019.
Prisen kan deles ut til ulike typer byggeri med utstrakt trebruk som f.eks. boliger, skoler, næringsbygg, landbruksbygg, høyspentmaster, broer etc. 

Sentrale kriterier for bedømningen er: 
• Innovativ og/eller spennende trebruk 
• Høy arkitektonisk kvalitet 
• Energieffektivitet 
• Arealeffektivt og økonomisk byggeri 
• Bidratt til kompetanseutvikling hos involverte aktører 
• Bidratt til leverandørutvikling 

Utdeling av prisen og arbeidet knyttet til dette skjer i et samarbeid mellom Treteknisk, TreFokus og Byggeindustrien/bygg.no. 

Juryen består av:
Birgitte Skjerve, MMW Arkitekter
Haakon Tronrud, Tronrud Eiendom
Audun Øvrum, Treteknisk
Arve Brekkhus, Byggeindustrien
Aasm. Bunkholt, TreFokus

Om byggene

Mjøstårnet

Byggherre: AB Invest
Prosjektledelse: HENT
Totalentreprenør: HENT
Arkitekt/interiørarkitekt: Voll Arkitekter
LARK: Selberg Arkitekter

Rådgivere: RIB, RIBr, RIAko og RIByfy: Sweco l RIG: Løvlien Georåd l LARK: Selberg l RIVA, RIVEI: Vianova l Uavhengig kontroll og utvidet kontroll betong- og trekonstruksjoner: Rambøll l Teknisk bistand: Norconsult

Mer info på bygg.no

JJK Kaffebrenneri

Byggherre: Joh Johannson Kaffe
Prosjektledelse: Sito Norge
Totalentreprenør: AF Entreprenør Østfold
ARK: Arkitektene Astrup & Hellern

Rådgivere: Prosjektering Kielsteg, utvikling av bygg-konseptet for byggherre i forprosjektet: Control l RIB for trekonstruksjoner (massivtre og limtre), RIA, SHA-koordinator: COWI l RIB plasstøpt: Bright l  RIBr, RIByFy: Sweco l RIG: Siv. Ing. Albert Ølnes l RIVA: LUVA Prosjekt l RIV, RIE: Structor Fredrikstad l RIM: Rambøll, Multiconsult l Solceller: AF Energi & Miljøteknikk

Mer info på bygg.no

Finansparken

Byggherre: Finansparken Bjergsted
Arkitekt: Helen & Hard og Saahaa Arkitekter
Entreprenør: Veidekke Entreprenør AS

RIB: RIB tre: Degree of Freedom med Creation Holz l RIB betong: Multiconsult l RIV og RIE: DNF l RIAku: Sinus l RIGeo og RIMiljø: Multiconsult l RIBr: Cowi l RIEnergi: Erichsen & Horgen l RIE, BREEAM, LCA/LCC og byggherrerådgivning: Niras

Mer info på bygg.no

Powered by Labrador CMS