Det nye sjøfrontanlegget i Moss er bygget med totalt 16.000 løpemeter CU-impregnert tre i klasse A.  (Foto: Knut Werner Lindeberg Alsén)
Det nye sjøfrontanlegget i Moss er bygget med totalt 16.000 løpemeter CU-impregnert tre i klasse A. (Foto: Knut Werner Lindeberg Alsén)

Økende trend med tre ved vannet

Moss kommune har byttet alt gammelt treverk langs strandkanten med nytt. Og stadig flere gjør som Moss.

Publisert

– Vi har byttet ut all den gamle sibirske lerken med 16.000 løpemeter impregnert tre i klasse A. Vi måtte bytte alt det gamle treverket fordi det var blitt for dårlig, forteller driftsleder Knut V. Madsen i Bygg og vedlikehold i Moss kommune, i en pressemelding.

I tillegg til nytt treverk, har kommunen lagt stein langs kantene, satt inn nye benker, to offentlige dusjer og lyssatt det hele med ledlys.

Sissel E. Tønnesen Engblom. (Foto: Knut Werner Lindeberg Alsén)
Sissel E. Tønnesen Engblom. (Foto: Knut Werner Lindeberg Alsén)

Gjør kysten tilgjengelig for publikum

Arkitekt og urban-planlegger Sissel E. Tønnesen Engblom i Urbaniq forteller at norske byer er i ferd med transformere kystområdene sine fra industriformål til bolig- og rekreasjon.

– Vi ser at flere av kystbyene tar tilbake kysten for å gjøre den tilgjengelig for publikum, som en konsekvens av den industrielle endringen. I slike prosesser frigjøres det ofte store arealer, som skal omskapes til andre formål, sier Tønnesen Engblom.

Aasmund Bunkholt. (Foto: Knut Werner Lindeberg Alsén)
Aasmund Bunkholt. (Foto: Knut Werner Lindeberg Alsén)

Dette innebærer i mange sammenhenger store offentlige rom i form av havnepromenader og kaier, der bruk av trebaserte løsninger og konsepter er nærliggende og naturlig.

Stort markedspotensial

Daglig leder Aasmund Bunkholt i Trefokus forteller at det ligger et markedspotensial ved sjønære områder.

– Markedet for trebaserte løsninger og konsepter i fjord og sjønære områder er stort. Dette omfatter byer og tettsteder over hele landet, der man generelt sett ønsker å gjøre områdene mer tilgjengelige for allmennheten. Da er havnepromenader og offentlige rom et naturlig valg, og bruk av trebaserte løsninger ofte svaret, sier han.

Dette er også belyst i et FoU-prosjekt som nylig er gjennomført av Treteknisk og TreFokus i samarbeid med treindustrien.

– Det nye innen utendørsbruk av tre er at det de senere årene er utviklet nye produkter og behandlingsmåter for å sikre produkter forutsigbar holdbarhet. Dette omfatter fasader, byromsmøbler, brygger, kaier og havnepromenader, sier Bunkholt.

(Pressemelding)

Magasinet Treindustrien er et unikt nyhetsforum som leverer ferskt bransjestoff seks ganger i året. Bladets oppgave er å informere hele den trebearbeidende industrien samt omsetningsleddene, om hva som foregår innenfor områdene produksjon, teknikk, økonomi, design, markedsføring og bransjepolitiske spørsmål.

Vil du bli bedre kjent med bladet?
- Last ned bladet elektronisk
- Eller bestill abonnement

Her får du et innblikk i hva vi skriver om

Powered by Labrador CMS