I denne stuen er det brukt glattpanel beiset i Vyrk sin egen beisefarge, Spåtind. Lik farge er benyttet både på vegg og tak for en lun og gjennomført stil. (Foto: Vyrk)
I denne stuen er det brukt glattpanel beiset i Vyrk sin egen beisefarge, Spåtind. Lik farge er benyttet både på vegg og tak for en lun og gjennomført stil. (Foto: Vyrk)

Vyrk investerer for økt effektivitet

Valdres-bedriften Vyrk øker nå kapasiteten og investerer to millioner i ny sprøytemaskin for beis og maling, den første av sitt slag i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Vyrk produserer beiset panel og listverk med egne, unike fargekombinasjoner, og kan levere en skreddersøm fra gulv til tak. I 2015 ble de kåret til årets bedrift i Valdres, og mottok utmerkelsen som gasellebedrift i 2015, 2016 og 2017.

Kjører produksjon uten stopp

Den nye maskina har vært i drift i en måned, og daglig leder Steinar Lyseng sier seg allerede veldig fornøyd. Maskina skal være med på å øke kapasiteten og bidra til å effektivisere hele produksjonen. Tidligere var det brukt maskin med ett kammer som gjorde til at ved hvert fargebytte på maling eller beis ble det brukt en halvtime på å rengjøre og stille inn på nytt. Den nye maskina har derimot tre kammer, og ved fargebytte kan man bytte til et klargjort kammer og fortsette produksjonen uten stopp. Rundt en uke tok det å få montert opp det nye anlegget, og noen ekstra lange dager i produksjonen for å ta igjen den tapte tiden.

Lager fargen du vil ha

Denne type maskin har tre kammer, hvorav to av disse har 3 dyser i hver mens den siste har børster for å børste over panelet for best mulig resultat. Produksjonen går for fullt, og på det meste er det kjørt gjennom 15 000 løpemeter med panel på en dag, med to strøk på alt, sier Lyseng. Vyrk leverer ferdigbehandlet utvendig og innvendig panel, samt listverk og gulv. Følgelig kan dette leveres i Vyrk sine egne beisefarger, som er utviklet av fargeansvarlig Irene Goflebakke. Fargene henter mye inspirasjon fra den vakre naturen i Valdres, og det er ut fra dette laget en egen populær fargeserie med navn fra ulike fjelltopper.

Egne og unike farger er blitt veldig populære og setter trenden på markedet. Alle Vyrk sine farger kan blandes i nøyaktig den fargen du ønsker deg, om du ikke finner det du leter etter ellers i sortimentet. Vi leverer også alle fargekombinasjonene til Jotun, men det er tydelig at det er våre egne farger som er mest populære hos oss, sier Goflebakke som synes det både er morsomt og givende å være med hytteeierne å finne fram til fargen de ønsker. Inspirasjon legges aktivt ut på Instagram, men det er også mulighet for å besøke Vyrk sine showroom i Rogne og Oslo. Der kan man se prøver og vegger beiset i ulike farger, og folk kommer gjerne innom for en fargeprat og litt inspirasjon.

Vyrk er miljøfyrtårn, og alle produktene er av høy kvalitet, vannbaserte og miljøvennlige. Med en beis som er UV-absorberende gir det panelet en lengre levetid, uten at det gulner eller solblekes like raskt, forklarer Goflebakke. Ved heldekkende maling, benyttes grunning før toppstrøket for å minske faren for kvistgjennomslag. Det er flere fordeler ved å velge industribehandlet kledning, men hovedgrunnen ligger i at man som kunde er garantert at påføringen av maling eller beis skjer raskt, og med riktig påføringsmengde. Siden panelet allerede er ferdig behandlet før montering, sikrer man seg at produktene holder høy standard samtidig som man sparer tid og penger.