Bygg reis deg 2009: Tre og miljø
Treindustrien var samlet under årets Bygg reis deg for seminaret Tre – Miljø – Byggeri, der noen av resultatene fra det treårige prosjektet Mikado ble presentert.
Mikadoprosjektet avsluttes nå i 2009 etter en treårig lang prosjektperiode. Prosjektet er eid av Treindustrien av ledet av SINTEF Byggforsk, prosjektet er et samarbeid mellom Norsk Treteknisk Institutt, Norsk Institutt for skog og landskap, i tillegg til bransjeforeninger og ulike aktører i industrien.
Knut Fjulsrud Foto: Kate Langsethagen
– Bakgrunnen for prosjektet er å dokumentere miljøegenskapene for treindustrien, åpnet Knut Fjulsrud fra bransjeforeningen Treindustrien, og la til at miljø som konkurransefaktor er viktig for treindustrien.
Standardisert
I løpet av prosjektperioden har det blitt samlet inn data som gir et grunnlag for å si noe om miljøegenskaper i ulike treprodukter. Det er gjort livsløpsvurderinger og utarbeidet EPDer, som er en tredjepartsverifisert miljødeklarasjon, et kortfattet dokument som oppsummerer miljøprofilen til et ferdig produkt på en standardisert og objektiv måte.
Forkortelsen EPD brukes både i norsk og internasjonal sammenheng, man benytter seg av internasjonale standarder for livsløpsvurderinger. EPD står for Environmental Product Declaration.
Når det gjelder data som kom inn fra de ulike sagbrukene, er det nå tatt et snittdata som er blitt til standard EPDer for både skurlast, kledning, konstruksjonslast – samt det som er overflatebehandlet eller impregnert.
Silje Wærp Foto Kate Langsethagen
– I dag er det slik at mange av de store innkjøperne som Statsbygg og lignende har krav om EPD. Trelastindustrien er nå godt rustet som leverandør til prosjekter der slike krav stilles med sine EPDer for trelast, forteller Silje Wærp, prosjektleder for Mikadoprojektet.
Det var heller ingen tvil under seminaret at dokumentasjon av miljøegenskaper, og miljøregnskap fra vugge til grav er noe flere og flere innkjøpere kommer til å stille krav om. Flere andre trebaserte produkter har også fått utviklet EPDer gjennom prosjektet, blant annet I-bjelken, massivtre, limtre og Iso3.
Forbedringer
Under seminaret var også miljøforbedringsmuligheter i treindustriens verdikjede et av temaene. Et av forbedringspotensialene som de har sett på er hvordan man kan ha energioptimalisere produksjonsstedene.
Et annet punkt er selvsagt transport som gir store utslag i alle ledd i miljøregnskapet, og der det brukes kjemiske produkter som for eksempel lim og overflatebehandling – vil det også her være mulig å se om det finnes forbedringspotensialet.
– Når det gjelder forbedringspunkter er det slik at prosjektgruppa kommer med innspill på hva som kan gi miljøforbedringer, mens bransjen selv må velge hva de skal ta tak i. Noen av forbedringsmulighetene er kanskje lettere å ta tak i en andre, noen har økonomiske problemstillinger, mens andre mer politiske, uttrykker Wærp.
Miljøforbedringer er den tredje og siste delen av prosjektet som det jobbes med nå frem til jul, da det vil foreligge en sluttrapport.
Les mer om Mikadoprosjektet på Sintef sine nettsider.
"