
Skal utvikle klimasmarte løsninger for økt bruk av trevirke i bygninger
Nibio deltar i WoodStock, et EU-prosjekt der forskere i samarbeid med næringsaktører, skal utvikle innovative og praktiske løsninger for å øke bruken av tre i europeiske bygg.
I dag står byggenæringen for rundt 40 prosent av de globale CO₂-utslippene. Næringen forbruker store mengder ikke-fornybare ressurser, og tradisjonelle bygningsmaterialer som betong og stål, har betydelig klimaavtrykk.
Tre er derimot et fornybart materiale som lagrer karbon gjennom hele sin levetid. Til tross for dette potensialet er materialet lite brukt i byggenæringen i store deler av Europa. Det er dessuten stor variasjon mellom ulike lands praksis og regelverk.
I november 2024 var det oppstart i EU-prosjektet WoodStock som skal pågå i fire år. Her skal forskerne i samarbeid med næringsaktører løfte frem en bærekraftig byggepraksis med bruk av mer tre, og bidra til å styrke den sirkulære økonomien.
Prosjektet støtter opp under "New European Bauhaus" (NEB). Dette er et nytt program fra EU-kommisjonen, der målet er å gjøre det grønne skiftet i bebyggede områder attraktivt, berikende og tilgjengelig for alle.

Viktige møteplasser i «Living Labs»
I WoodStock skal det etableres seks såkalte «Living Labs», eller levende laboratorier, godt spredt i Europa. Det norske laboratoriet ligger i Trondheim, med NTNU som hovedpartner.
Disse laboratoriene kalles levende fordi de representerer en tilnærming til forskning og innovasjon der eksperimenter foregår i "levende" eller virkelige miljøer, i motsetning til tradisjonelle laboratoriemiljøer som er isolerte og kontrollerte.
Poenget med konseptet er at innovasjon og utvikling skjer i samspill med de faktiske brukerne i deres naturlige omgivelser, noe som kan gi mer realistiske resultater enn når produkter eller tjenester testes i isolerte miljøer.

– I laboratoriene skal forskningsmiljøer, industri, myndigheter og privatpersoner gå sammen om å utvikle løsninger som kan øke bruken av tre i byggsektoren på en klimasmart måte, sier forskningssjef i Nibio, Lone Ross.
– Løsningene vil siden skaleres opp til et nivå tilpasset regionen der den skal iverksettes.

Læring på tvers av landegrenser
For å finne frem til gode, praktiske løsninger, skal forskerne blant annet analysere hvordan ulike europeiske land tar i bruk skog- og treressurser i sine bygninger. Det vil også bli utviklet modeller for å synliggjøre mulighetene for å øke utnyttelsen av tre som bygningsmateriale.
Ross tror at WoodStock gir Norge en unik mulighet til å være med på å forme fremtidens klimasmarte byggemetoder med tre som hovedmateriale.
– Samtidig vil vi lære mye av erfaringer fra andre europeiske land, avslutter hun.