Norsk-Fjellhus

Klare for fremtiden

Nye krav er en utfordring, men med god hjelp fra Innovasjon Norge er laftebedriften Norske Fjellhus klare til å møte fremtiden.

Publisert

Det nye kravene i Tek 07 viser seg å by på utfordringer for laftebedriftene i landet. En av dem er den tradisjonsrike bedriften Norske Fjellhus som har eksistert i snart femti år. Utfordringen for deleier og daglig leder Jonny Holm var hvordan bedriften skulle klare å tilpasse seg de nye kravene.

– Vi var rimelige i villrede i starten. Det gjelder ikke bare oss, men for så vidt mange laftebedrifter, det er mange som strever med å komme innenfor de nye kravene, forteller Holm.

U verdi

Etter en samtale med Innovasjon Norge startet jobben med å tilpasse bedriften. Første steg var et forprosjekt der SINTEF utredet lafteprofilen og byggemetoden til hytteprodusenten. Denne rapporten ville gi svar på om det var mulig å tilpasse seg endringene som var på vei.

– Det var her vi måtte starte, for å se om bedriften kunne fortsette og om vi egentlig hadde noen fremtid, forklarer Holm.

På grunn av bedriftens unike profil på laftestokkene har de livets rett. For å klare kravene trenger de en justering fra fem tommer til seks så er de innenfor de nye U-verdi kravene. Å gå opp til seks tommer alene på dimensjonen hadde ikke vært godt nok. Profilen på stokkene og spaltene som gjør laftemetoden tett, gir alene en reduksjon i U-verdien på to til tre prosent.

– Det var en gledens dag når rapporten fra SINTEF kom, og vi ser at dette kan vi klare, smiler han.

Ut med hjerte

Nå som fremtiden er klarlagt må produksjonslinjene tilpasses. Det er heldigvis lettere enn man skulle anta. Laftefresen er hjerte i produksjonen, og den skal bygges om.

– Fresen vi har er fra slutten av 70- tallet, og heldigvis er den såpass dimensjonert at den kan bygges om. I løpet av juleferien stopper vi produksjonen i noen dager, mens fresen blir sendt av gårde for de justeringene som skal til, deler Holm med oss.

Han legger til at de har hatt en god porsjon flaks.

– Hadde ikke laftefresen hatt den dimensjonen den har, ville det ha kostet oss 6- 7 millioner å komme i mål. Det er som om å starte på nytt. Ombyggingen slik vi gjør det kommer nok et sted over 750 tusen, forteller han.

Høvelen derimot brukes bare to ganger i måneden og med litt planlegging vil ikke ombyggingen av den medføre noen produksjonsstans for bedriften.

Markedsføring

Etter utredningen av bedriften kom de frem til at de er gode på produktet sitt og har en stødig basis for å utvikle seg i fremtiden.

– Så noe av det vi jobber med nå er markedsføring. Brukeradferden har endret seg, og vi må tilpasse oss og være mer tilgjengelige for potensielle kunder, forteller Holm.

Han legger til at gjennom Innovasjon Norge har de blant annet fått tilgang til spisskompetanse når det gjelder å utarbeide ny forretningsplan, og markedsplan.

Blant annet er de nå i gang med en ny nettside for bedriften.

– Vi må endre oss, komme oss fra et ordrekontor til et salgskontor, understreker han.

Ønsker lokalt

I dag får de mye av råstoffet sitt fra Sverige, og det er et ønske at større deler av dette skal være mer lokalt.

- Tidligere fikk vi mye fra Numedalsbedrifter, men dimensjonenen vi skal ha ble for vanskelig å skaffe i nærområdet. Så i dag har vi et godt samarbeid med et lite bruk i Sverige, og det funker bra, men vi skulle gjerne ha noe mer lokalt.

Han understreker at de har vært svært fornøyd med leveransen fra Sverige, men om det er noen lokalt som kan levere furu i en så stor og tung dimensjon så er det interesant å se på.

Tøffe tak

Holm skryter av Innovasjon Norge, og mener at samarbeidet har gjort at de nå ser klarer hvilken vei de skal gå.

– Vi har nå satt oss mål, og bestemt oss for at vi skal konsentrere oss om hyttemarkedet.

Et av målene som bedriften har satt er at de innen 2011 skal ha produksjon av 25 hytter, i dag har de cirka 15 hytter i året.

– Den kompetansen som Innovasjon Norge tilbyr har vært til stor hjelp, men det er viktig å understreke at dette er ingen trylleformel. Det krever at du jobber i eget hus, og de stiller krav til deg.

Det har vært tøft å kjøre så mange prosesser samtidig.

– Å ha disse prosjektene gående på toppen av vanlig drift har vært krevende, men det har absolutt vært verdt det. Søkelyset blir satt på de områdene som er viktige, og du jobber med det på en veldig strukturert måte, smiler Holm.

Powered by Labrador CMS