Furu Helvetica.jpg

Vekker liv i furu

Furuhelvete er et velkjent begrep, men kan furu få sin storhetstid tilbake i en ny og moderne form? Kan furu oppgraderes til noe eksklusivt og kult? Workshopen FuruHelvetica håper det.

Publisert

­– Furu er det materialet vi ikke fikk jobbe med under studiene, forteller en av initiativtakerne til gjenreisingen av furua, Bjørn Blikstad, nyutdannet fra Kunsthøgskolen i Oslo. Håpet er at både prosjektgruppa og andre skal få en ny interesse for materialet.

– Kanskje dette kan bli en slags kick off for furua, legger møbeldesigner, Lars Hole til.

Mye positivt

Blikstad mener at det er mye med furu som er bra.

– Det tåler mye, det har mye olje i seg, det lukter godt og det har fine årringer, sier han.

Noe av årsaken til treets frynsete rykte, er kanskje at det har blitt brukt mye furu med mye kvist.

– Da blir det rotete, men kanskje finnes det andre muligheter.

­Til sammen er de elleve som skal utforske det positive ved furu som materiale. De er en blanding av nyutdannete studenter fra kunsthøgskolen, møbeldesignere, interiørarkitekter, en metallkunstner, en fotograf og en musiker.

Eksperimentelt

Gruppa satte av en uke for å utforske og endre sitt syn. Det hele startet med en vid kreativ prosess der tankene om furua fikk strømme. Ut fra myldringen kom ulike eksperimentelle prosjekter i gang.

– Det meste av det vi holder på med her eksperimentelt, men kanskje kommer det noen ideer som kan bli kommersielle, forteller Sigurd Strøm, som underviser ved Kunsthøgskolen i tillegg til å være møbeldesigner.

Noen av tankene til gruppa er fliser og veggmoduler av tre. I stedet for tradisjonell panel på veggene eller på furugulv – kanskje er det mulig å lage fliser som er overflatebehandlet på ulike måter? Brenning er en gammel vikingmetode som gruppen tester, kanskje det er noe for fremtiden? Eller hva med prikk til prikk tegninger mellom kvistene? Kanskje furu kan brukes i mer moderne form?

Moderne underdose

Workshopen har ikke til hensikt å skape noen ferdige løsninger på hvordan furu kan brukes, men å utforske mulighetene.

– Furua er nok på vei til tilbake. Kanskje skal det nå være i underdose, og i kombinasjon med andre materialer, uttrykker Hole.

Hovedmålet med workshopen er å jobbe frem en utstilling, som ble vist under Designers Saturday i Oslo. Her ble både prosess og ideer lagt fram. Forhåpentligvis fikk andre med seg at furua kan bli kul igjen.

Ønsket i London

Til utstillingen på Designers Saturday har prosjektgruppa brukt mye av sine egne penger, og har i tillegg fått støtte fra Skoglauget, Treinstituttet, og Trefokus. Nå er FuruHelvetica utstillingen også ønsket på Designers Block i London, som går av stabelen i slutten av måneden. De håper at noen flere i bransjen vil støtte dem økonomisk, slik at verden kan se at furua kan bringes ut av helvete.

Powered by Labrador CMS