morild_limtre.jpg

Limtre i tidevannskraftverk

Til sommeren skal for første gang limtre testes ut i full skala i et tidevannskraftverk.

Publisert

Farkosten skal innstalleres i Gimsøystraumen mellom Austvågøya og Gimsøya. Foto: Hydra Tidal.

Stål og kompositt har vært de vanligste materialene i turbinblader i maritime anvendelser, men i tidevannskraftverket som skal bygges i Nordland til sommeren byttes dette ut med limtre av furu. Det skriver Forskningsrådet på sine nettsider.

Treverk i turbinblader er ikke helt nytt, men har ikke vært brukt i moderne turbinkonstruksjoner på mange tiår, skriver Forskningsradet.no.

Det Harstad-baserte firmaet Hydra Tidal planlegger å installere en fullskala prototyp av sin tidevannsturbin i Gimsøystraumen, og farkosten har fått navnet Morild.

Konstruksjonen blir flytende, forankret i bunnen. FoU-direktør og gründer Svein D. Henriksen i Hydra Tidal sier til Forskningsradet.no at treverk i turbinbladene er miljømessig interessant, og peker på flere fordeler med materialvalget:

– Materialet er porøst og homogent på samme tid. Det gjør at det får mekaniske og hydrologiske egenskaper som er mer fordelaktige enn dagens konvensjonelle materialer, som kompositter og stål. Den store utfordringen er innfestingen på konstruksjonen. På det området tror vi at vi fikk et gjennombrudd og fant en god metode for et halvt år siden, sier han til nettsida.

Les mer om prosjektet på Forskningsrådet sine nettsider.

"
Powered by Labrador CMS