trehode.jpg

Hva føler du nå?

Hvordan påvirker treverket oss? Treteknisk har undersøkt hvordan vanlige mennesker vurderer sammenhengen mellom byggematerialer og opplevelsen av innemiljøet.

Publisert

Ill.foto: Colourbox.com

Norsk Treteknisk Institutt gjennomførte høsten 2009 en kvalitativ datainnsamling, der deltakerne ble stilt følgende spørsmål:

• Hva forbindes med naturlige byggematerialer?

• Hvilke bygningsmaterialer forbindes med godt innemiljø?

• Hvordan virker materialbruk inn på opplevelsen av innemiljøet i positiv og negativ

Deltakerne, alle i alderen 20-40 år og bosatt i osloområdet, ble delt i fire grupper sammensatt av personer med ulik etnisitet, kjønn og byggerelatert erfaring.

Skandinav eller ikke skandinav

Rapporten forteller at opplevelsen først og fremst er kulturelt betinget, og at det går et skille mellom skandinavisk og ikke-skandinavisk bakgrunn. Skillet kom tydeligst fram i diskusjonen rundt gulvmaterialer, der de med skandinavisk bakgrunn foretrakk tregulv og ville ha det over alt i boligen sin, mens de ikke-skandinaviske oppfattet det som problematisk å ha tregulv i en rekke rom. Blant annet ble kjøkkenet sett på som et rom det er upraktisk å ha tregulv i.

Menn mer pragmatiske

Den største forskjellen mellom kvinner og menn er ifølge rapporten holdningene til etikk og miljøvern: Menn er mer pragmatiske enn kvinner, og gir uttrykk for at offentlige godkjenninger er en tilstrekkelig garanti for at varer er miljøvennlige. Kvinnene er i større grad villige til å gjøre en aktiv innsats ved å velge produkter med gode miljøegenskaper, unngå produsenter som bruker barnearbeid, osv.

Les hele rapporten på Treteknisk sine nettsider!

(Kilde: Rapporten Sammenhengen mellom byggematerialer og folks opplevelser av innemiljø)

"
Powered by Labrador CMS