Gaute.jpg

Helt i hundre hos Holz100

Mandag gjenopptar Holz100 produksjonen av massivtre-elementer på Braskereidfoss. Parallelt planlegger bedriften allerede etablering av ytterligere en fabrikk.

Publisert

Fabrikksjef Morten Haugen (t.v.) fikkkake av administrerende direktør Gaute Enger (t.h.) på sin første dag hosHolz100. Også Martin Tardel, Stefan Zilske, Steffen Hosenfelder og Kai RogerBerget gleder seg til produksjonen gjenopptas på Braskereidfossmandag.

I 2008 leverte Holz100 hytta som kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon Magnus satte opp i Uvdal. Året etter ble de tildelt den prestisjetunge ”Statens Byggeskikkpris” for Preikestolhytta i Stavanger. Likevel ble aldri produksjonen av elementer i massivt tre – uten kunstige tilsetningsstoffer eller giftige forbindelser – god butikk.

Holz100 har drevet nybrottsarbeid innen byggeri i Norge gjennom ti år. Også internasjonalt har konseptet høstet attraktive priser og betydningsfulle sertifiseringer. Elementene deres består av trelast lagt lag på lag; vertikalt, horisontalt og diagonalt. Lagene settes sammen med maksimaltørkede løvtreplugger (dybler) som sveller ut i kontakt med fuktig ved. For å spare miljøet brukes verken lim eller spiker. Energibehovet blir betydelig redusert sammenlignet med mange andre hus.

Miljøgevinst

Selv om det har vært flere nedturer i virksomhetens historie i Norge, er entusiasmen i dag enorm hos ledelsen i Holz100 Nordic AS. Administrerende direktør Gaute Enger i det nye selskapet tviler ikke ett sekund på at de vil lykkes med satsningen som har kostet 2,5 millioner kroner bare i nyinvesteringer.

Han hevder Holz100 kan dokumentere de beste tekniske verdier for isolasjonsevne, samtidig som blant annet brannsikring og lyddemping skal være ivaretatt svært godt. Byggemåten tilsier også at det aldri vil bli grobunn for mugg, sopp og fuktighet. Dette har resultert i omfattende dialog mellom Norges Astma- og Allergiforeningen.

– Når det gjelder bygningskropper kan vi levere for 6 500 kroner per kvadratmeter BTA. Dette er ferdig isolert og montert, men prisen avhenger blant annet av tykkelse og bæreevne på elementene. Uansett representerer våre løsninger gevinster miljømessig, både for dem som skal bo i huset og for det ytre miljøet. Konstruksjonene våre puster og et hus fra oss kan settes opp i løpet av tre til fire dager. Om prisen vår eventuelt ligger litt over andre løsninger, er det viktig å tenke totaløkonomi over tid, sier Haugen.

Omsetningsøkning

For kommende år har Gaute Enger budsjettert med en omsetning på 30 millioner kroner. Når produksjonen starter om få dager, vil sju ansatte sørge for den praktiske maskinstyrte produksjonen. Enger får også med seg en fabrikksjef og en selger i Oslo-området.

– Jeg jobbet sammen med Gaute på NorDans dør- og vindusfabrikk på Arneberg. Da fabrikksjef-stillingen her ble utlyst, ønsket jeg nye utfordringer og takket ja da tilbudet kom. Jeg gleder meg utrolig til å starte i jobben som fabrikksjef. Det er stort å få være med under etableringen av en virksomhet som har et slikt unikt vekstpotensiale, sier Morten Haugen.

– Vi har planer om å ekspandere inn i nye markeder. I første omgang ser vi mot Sverige. Derfor har vi startet planleggingen av ytterligere en fabrikk. Det utredes foreløpig hvor det er lurt å legge denne Kapasiteten på den eksisterende fabrikken blir snart for liten. Vi er i dialog med mange utbyggere og enkeltpersoner som forhåpentligvis velger oss når de er ferdige med modningsprosessen og kommer seg ut av tenkeboksen, sier Enger.

Det er østerrikeren Ewin Thoma som har verdenspatent på byggemåten Holz100 bruker.

– Vårt selskap er alene om å ha produksjons- og distribusjonsrettigheter i Norden. Utnyttelsen av råvarer er også god da vi kan nyttiggjøre andre dimmensjoner og kvaliteter enn det som er vanlig innenfor tradisjonelt byggeri. Kortreiste råvarer og kort vei til markedet er, sammen med den den tverrfaglige kompetansen i området, gunstig. Forestia og Moelven Våler er nærmeste naboer til Holz100 på Braskereidfoss, sier Gaute Enger.

Powered by Labrador CMS