kebony.jpg

Tre til langvarig glede

Livsløps­kostnader er viktige i nærings­bygg. Fabrikken Kebony impreg­nerer trevirke som ikke trenger å males eller beises.

Publisert

Dette er et utdrag fra en reportasje i Treindustrien nr 4/2010:

– Me­to­den vi har ut­vik­let, til­fø­rer bioalkohol ut­vun­net av rest­av­fall et­ter suk­ker­pro­duk­sjon, opp­ly­ser fa­brikk­sjef Yng­var Undall.

– Væs­ken poly­meri­seres over til fast form og bin­der seg til cel­le­veg­ge­ne. Det­te blir i tre­et og det skjer in­gen av­ren­ning. Van­lig grønn im­preg­ne­ring med kob­ber vil der­imot vas­kes ut over tid.

Me­to­den har tatt 12 år å ut­vik­le og er blitt til i et in­ter­na­sjo­nalt sam­ar­beid med blant an­net fle­re uni­ver­si­te­ter. Kom­mer­si­ell pro­duk­sjon be­gyn­te i 2007. Fa­brik­ken lig­ger ved Ski­ens­fjor­den nær Her­øya og har en ka­pa­si­tet på rundt 25 000 ku­bikk­me­ter år­lig.

Keboneringen gir et uvan­lig flott farge­spill i tre­ver­ket. I hoved­sak be­nyt­tes tre uli­ke tre­slag som rå­ma­te­ria­le: skan­di­na­visk furu, et ame­ri­kansk fu­ru­slag kalt sou­thern yel­low pine (SYP), samt eu­ro­pe­isk lønn.

– SYP har en spe­si­elt liv­lig struk­tur. En an­nen egen­skap er at den er kjernevedfri, hvil­ket be­tyr at den kun be­står av yt­ter­ved. Du grei­er ikke å tryk­ke im­preg­ne­ring inn i kjer­ne­ved, for­kla­rer han, men med SYP kla­rer vi å be­hand­le hele tverr­snit­tet. Kjer­ne­ved, som i norsk furu, er for så vidt uan­sett kon­ser­vert fra na­tu­rens side med blant an­net har­piks, sier Undall.

– Lønn, på sin side, går i ho­ved­sak til båt­in­du­stri­en, til skips­dekk og del­vis til inn­red­ning. Vi job­ber for å er­stat­te tro­pisk tre­vir­ke. Ke­bo­ny lønn er mer sli­te­sterk enn teak, som i dag er van­lig på skips­dekk. Teak har mer fi­ber­rei­sing og er van­ske­li­ge­re å hol­de ren når den blir gam­mel.

Du kan laste ned hele reportasjen og lese mer om Kebony her

"
Powered by Labrador CMS