Tre til langvarig glede
Livsløpskostnader er viktige i næringsbygg. Fabrikken Kebony impregnerer trevirke som ikke trenger å males eller beises.
Dette er et utdrag fra en reportasje i Treindustrien nr 4/2010:
– Metoden vi har utviklet, tilfører bioalkohol utvunnet av restavfall etter sukkerproduksjon, opplyser fabrikksjef Yngvar Undall.
– Væsken polymeriseres over til fast form og binder seg til celleveggene. Dette blir i treet og det skjer ingen avrenning. Vanlig grønn impregnering med kobber vil derimot vaskes ut over tid.
Metoden har tatt 12 år å utvikle og er blitt til i et internasjonalt samarbeid med blant annet flere universiteter. Kommersiell produksjon begynte i 2007. Fabrikken ligger ved Skiensfjorden nær Herøya og har en kapasitet på rundt 25 000 kubikkmeter årlig.
Keboneringen gir et uvanlig flott fargespill i treverket. I hovedsak benyttes tre ulike treslag som råmateriale: skandinavisk furu, et amerikansk furuslag kalt southern yellow pine (SYP), samt europeisk lønn.
– SYP har en spesielt livlig struktur. En annen egenskap er at den er kjernevedfri, hvilket betyr at den kun består av ytterved. Du greier ikke å trykke impregnering inn i kjerneved, forklarer han, men med SYP klarer vi å behandle hele tverrsnittet. Kjerneved, som i norsk furu, er for så vidt uansett konservert fra naturens side med blant annet harpiks, sier Undall.
– Lønn, på sin side, går i hovedsak til båtindustrien, til skipsdekk og delvis til innredning. Vi jobber for å erstatte tropisk trevirke. Kebony lønn er mer slitesterk enn teak, som i dag er vanlig på skipsdekk. Teak har mer fiberreising og er vanskeligere å holde ren når den blir gammel.
Du kan laste ned hele reportasjen og lese mer om Kebony her
"