Mjøsen Skog ville ikke betale
Senterpartiet fakturerte Mjøsen Skog AS med 40 000 kroner som de nektet å betale. Da en mellommann sendte ny regning i sitt eget navn – ble pengene betalt.
Partileder Liv Signe Navarsete i Sp vil ikke kommentere saken.
Det er Dagens Næringsliv som avslører at flere av selskapene som skulle bidra med penger til prosjektet ”Fornybar Energi” nektet å betale fordi regningene ble sendt fra Senterpartiet. Forutsetningen var nemlig at prosjektet skulle være uavhengig. Tidligere er det kjent at blant annet Eidsiva Energi var blant dem som betalte direkte til partiets kasse.
– Mjøsen Skog AS nektet å betale fakturaen på 40 000 kroner fordi Senterpartiet sto som avsender. Kort tid senere fikk selskapet tilsendt en faktura på samme beløp, men da med ny avsender og mottaker av pengene, sier kommunikasjonsrådgiver Ole G. Hertzenberg til Dagens Næringsliv.
Og han erkjenner at denne ble betalt av Mjøsen Skog AS.
Hertzenberg var ifølge Dagens Næringsliv hyret inn av Senterpartiets fornybarprosjekt for å lage rapport, reklamemateriell og DVD-film fra prosjektet.
Avisen skriver videre at Senterpartiet ba Hertzenberg om å sende fakturaen i sitt navn, motta pengene og deretter sende disse videre til partikontoen. Utover å bekrefte selve forholdet, ønsker ikke kommunikasjonsrådgiveren å uttale seg ytterligere enn dette til Dagens Næringsliv:
– Jeg kan bekrefte at Senterpartiet ba meg sende fakturaen, og overføre pengene videre til partiet gjennom sluttoppgjøret mellom meg og Senterpartiet.
I en epost til Dagens Næringsliv kommenterer generalsekretær Knut M. Olsen i Senterpartiet at pengene Hertzenberg overførte var støtte til prosjektet.
Administrerende direktør Erik A. Dahl i Mjøsen Skog AS sier til avisen at han er overrasket over opplysningene.
– Vi var helt klare på at vi ikke ville betale noen penger til Senterpartiet. Da vi senere fikk regningen fra produsenten, betalte vi – fordi det var i tråd med at vi skulle støtte prosjektet, sier han.
Ifølge generalsekretær Olsen foregikk oppgjøret mellom Senterpartiet og Hertzenbeg slik at de fikk en faktura fra ham på det arbeidet som var blitt gjort. Deretter ble det foretatt det Olsen overfor Dagens Næringsliv kaller en ”sluttavregning”. Denne innebar at Hertzenberg innbetalte 29 000 kroner til partiet som støtte.
– Jeg understreker at støtte fra private bedrifter er lovlig støtte, skriver Olsen til avisen som understreker at den lovpålagte opplysningsplikten for politiske partier gjelder gaver over 30 000 kroner.
– Med 29 000 kroner gikk Hertzenbergs innbetaling klar av opplysningsplikten, skriver Dagens Næringsliv.
Tirsdag gjennomførte Finanstilsynet en kontroll hos Senterpartiets revisor.