Brekk1

Utendørs trebruk for Europas skogministere

Arkitektur- og landskapsarkitekturstudenter inviteres til konkurranse i utendørs trebruk. De beste forslagene vil landbruks- og matminister Lars Peder Brekk vise fram til Europas skogministre.

Publisert

Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk inviterer til konkurranse i utendørs trebruk. (Arkivfoto)

Når Europas skogministere kommer på konferanse til Oslo i juni, vil de beste bidragene i konkurransen stå utstilt i Spikersuppa i sentrum.

– Jeg ønsker å oppmuntre studentene til å utvikle bruken av tre i utendørs konstruksjoner og fasader, sier landbruks- og matminister Lars Peder Brekk.

Han annonserte konkurransen under et besøk på Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo tidligere denne uka. Der sto nettopp økt bruk av tre i bygg på dagsorden. Brekk viser til at det både er næringspolitisk og klimapolitisk rett å tenke økt trebruk.

I juryen for konkurransen skal det sitte medlemmer fra Norske Arkitekters Landsforbund, Norske Landskapsarkitekter, Trefokus og landbruks- og matdepartementet.

– Når skog vokser, bindes karbon. Så lenge trevirket er friskt, forblir dette karbonet bundet. Klimaproblemet skyldes at vi frigjør for mye karbondioksid og andre klimagasser slik at det hoper seg opp i atmosfæren, sier Brekk.

– Karbonopptaket knyttet til tilveksten i norske skoger tilsvarer bortimot hele Norges klimagassutslipp hvert år. Trekker vi fra den skogen som hogges, samler skogen likevel opp karbon tilsvarende om lag halvparten av landets klimagassutslipp. Den eneste måten å gjøre skogen bedre i stand til å fange opp karbon på, er å drive aktivt skogbruk, legger han til.

Det endelige regelverket for konkurransen, som det forventes at mange arkitektur- og landskapsarkitekturstudenter vil delta i, blir fastsatt i løpet av nær framtid.

Da statsråden besøkte Arkitektur- og designhøgskolen, manet han til økt samarbeid mellom alle som har en rolle i norsk byggesektor, fra skogeiere, via treindustri og entreprenører til arkitekter.

– Trebruk er viktig for sysselsetting og økonomisk verdiskapning i mange lokalsamfunn. Norsk treindustri er verdensledende innen viktige teknologiområder, som for eksempel limtre. Det ligger mange muligheter til utvikling av treprodukter framover, og særlig til boligformål både i bygg og interiør, sier Lars Peder Brekk.

Powered by Labrador CMS