DSB-diskusjon om forbud mot dekorasjonspeiser
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har vurdert totalforbud mot bioetanolpeiser. I jula ble den femte nordmannen alvorlig skadet da en slik dekorasjonspeis eksploderte.
Det er vurdert forbud mot bioetanolpeiser. I 2010 ble fem personer i Norge alvorlig brannskadet av slike peiser. (Faksimile Totens Blad)
Ifølge Totens Blad ble en kvinne i 70-årene påført store forbrenningsskader da bioetanolpeisen hun har i leiligheten sin eksploderte. Hun ble fraktet til Ullevål universitetssykehus, og ligger fortsatt på intensivavdelingen. Totens Blad skriver i dag at hun har gjennomgått flere operasjoner siden innleggelsen.
– Med denne ulykken på Lena, er vi oppe i fem stygge forbrenningsulykker med bioetanolpeiser i 2010. De fire andre skjedde i Oslo, og samtlige involverte ble sterkt forbrent over store deler av kroppen, sier senioringeniør Steinar Tegneby i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til Totens Blad.
Det er ukjent hvordan den siste ulykken skjedde. Bioetanolpeiser, eller såkalte dekorasjonspeiser, har blitt svært populære de siste årene. Totens Blad skriver at spesielt leilighetsutbyggere monterer peisene som et hyggelig ”pluss” for kjøperen. Varmeeffekten er ikke betydelig, men flammene gir en koselig peiseffekt.
– Ulykker med slike peiser vil skje hvis en etterfyller bioetanol mens det ennå er litt flamme igjen. En slik liten flamme er nærmest usynlig, sier Tegneby til Totens Blad.
Ovrerfor avisen påpeker han at fem ulykker ikke er mange sammenlignet med antallet peiser som er montert i Norge.
– Men ulykkene som har vært, var stygge. Slike dekorasjonspeiser er ikke beregnet til oppvarming i en leilighet eller bolig. En bør heller ikke fyre med dem over lengre tid for å varme opp boligen, sier Tegneby.
DSB er nå i gang med å lage en landsoversikt over uhellene med bioetanolpeiser.
To tredeler av bioetanolpeisene på det norske markedet i 2010 ble ifølge Totens Blad trukket tilbake etter en omfattende dokumentasjonskontroll.
– Vi har diskutert om bioetanolpeisene skal forbys, men det finnes jo også andre produkter på markedet som kan forårsake ulykker ved feil bruk. I tillegg er det med bioetanolpeiser som med stearinlys: En bør ikke gå ifra dem så lenge de brenner, sier Steinar Tegneby til Totens Blad.
Klikk her for å melde deg på Treindustriens ukentlige nyhetsbrev
Her kan du lese hva DSB skriver om bioetanolpeiser:
"