IMG_9280.JPG

Hedret med internasjonal innovasjonspris

Åge Holmestad og Svein Dag Henriksen fikk i går kveld innovasjonsprisen Schweighofer Prize. – Vi føler oss beæret, sier de to om den prestisjetunge utmerkelsen.

Publisert

Åge Holmestad, Moelven Limtre, og Svein Dag Henriksen, Hydra Tidal, har fått Schweighofer Prize 2011. (Foto: Even Rise)

Prisen fikk de to for sitt arbeid med turbinblader i limtre til en flytende kraftverkpilot basert på hav- og tidevannstrømmer i Gimsøystraumen.

Holmestad representerer Moelven Limtre AS og Henriksen representerer Hydra Tidal AS. Schweighofer Prize 2011 er på til sammen 50.000 Euro.

Prisen er ansett for å være en av de viktigste prisene for utvikling og innovasjon innen fagfeltet treteknologi. Prosjektet viser, ifølge en pressemelding fra Moelven, at tre og biomasse ikke bare er egnet som bioenergi, men at teknologiske løsninger hvor tre inngår som en vesentlig del, også har et potensial innen en annen type fornybar energi.

Holmestad og Henriksen sier de har konkurrert med mange gode og spennende prosjekter, og at de veldig ydmyke over å få prisen.

– Prosjektet er unikt i verdenssammenheng, og det består av et flytende havkraftverk som drives av vannstrømmer. Kraftverket som ble senket i havet i oktober 2010, har fire turbiner som hver består av to limtreblad. Hvert av de åtte bladene er to meter brede, tre meter høye og ti meter lange. Hver turbin har en diameter på cirka 23 meter. En av fordelene med å bruke limtre under vann, er at vannmettet tre nedsenket i vann får den samme vekt som vannet rundt, sier Holmestad.

Han påpeker også at limtre er et miljøvennlig materiale som er fleksibelt i forhold til endringer og flytting. Det vil ifølge Holmestad heller ikke oppstå fare for råte eller angrep av pelemark.

Kraftverket er utviklet av gründer og FOU-direktør Svein Henriksen i Hydra Tidal AS.

– Foreløpig er dette et prøveprosjekt. Kraftverket har et effektuttak på rundt 1,5 MW. Med beregnet driftstid på 4200 timer årlig, vil det tilsvare en årlig strømproduksjon på fem GWh. Det tilsvarer strøm i et år til et byggefelt bestående av 250 eneboliger, sier Henriksen.

Han mener det bare i Norge er et uttakspotensial på cirka 30 TWh.

På Goda Rum kan du se video om prosjektet.

Her kan du lese reportasje om prosjektet i Gode Rom.

"
Powered by Labrador CMS