brokkoli.jpg

Tre kan bli den nye plasten

Framtidas plastemballasje for mat kan være laget av et 100 nanometer tynt trefiber, dersom Sintef lykkes i sitt nye prosjekt.

Publisert

Emballasje av mikrofibrillær cellulose (MFC) kan holde maten frisk lenger. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

De fleste plastmaterialene som finnes i dag er petroleumsbaserte, men nå ønsker forskere i Sintef å skape et klimavennlig plastalternativ av fornybare ressurser. Det skriver forskningskonsernet på sine nettsider.

Skal bevare matvarer

Bakgrunnen for prosjektet er EUs ambisjon om å gjøre Europas befolkning sunnere gjennom å tilby mer fisk og sjømat. Emballasje som forlenger holdbarheten på mat kan bidra til at flere forbrukere velger sunnere alternativer, samtidig som at matavfallet reduseres, påpeker Sintef.

Hovedingrediensene i prosjektet er bioplast og mikrofibrillær cellulose (MFC), og Borregård er en av hovedleverandørene. – Anvendelse av mikrofibrillær cellulose er et av Borregaards hovedsatsinger innenfor forskning og utvikling, sier er ansvarlig for teknologiutvikling hos Borregaard, Hans Henrik Øvrebø til Sintef.

Omstiller til MFC-produksjon

Han tror deltakelsen i dette prosjektet vil gi verdifull innsikt i hvilke egenskaper dette spesielle trefibret har, og hvordan det kan benyttes i gasstette plastprodukter.– På sikt har vi tro på at MFC kan brukes i flere av våre nye produkter. Nå jobber vi med å omstille en av våre pilotfabrikker i Sarpsborg til å produsere denne typen cellulose, sier han.Prosjektets første fase vil bestå av å jobbe med metoder og alternative løsninger. Arbeidet med den første prototypen forventes å være i gang om ca. to år. - Les mer om prosjektet på Sintef sine nettsider.

"
Powered by Labrador CMS